Kegyetlenül kiakadt Hernádi Zsolt: A Mol-vezér visszaszólt a horvátoknak

A Mol szerint a horvát olajvezeték-üzemeltető továbbra is aránytalanul magas és tisztességtelen árat kér szolgáltatásaiért.

Az elmúlt években a Janaf jelentősen megemelte szolgáltatásainak árát, amelyek amiatt az európai referenciaár többszörösébe kerülnek – közölte a magyar olajtársaság pénteken az MTI-vel.

A közleményben azt írták: a Mol hosszú ideje vizsgálja és elemzi a rendkívül magas kompenzáció okait. De eddig nem talált elfogadható magyarázatot arra, hogy a Janaf által 2023-ban alkalmazott, drasztikusan megemelt, így aránytalanul és indokolatlanul drága árazás mögött milyen okok húzódnak. A Janaf ezzel kapcsolatos nyilatkozatai szintén nem szolgáltatnak meggyőző érveket a kérdésben – tették hozzá.

Mivel az emelés messze meghaladta az európai energiaárak emelkedésének mértékét, jogosnak tűnik a feltételezés, hogy a Janaf az Ukrajna és Oroszország közötti háború által teremtett helyzetet profitszerzésre használja – emelte ki a Mol.

„Egy válságos időszakban a Janaf tehát

ahelyett, hogy szolidaritást mutatna a régió többi államával,

úgy döntött, hogy kihasználja a tengerparttal nem rendelkező Csehország, valamint Magyarország és Szlovákia kitettségét, amelyek finomítói a csővezetéken szállított orosz kőolaj egyetlen életképes alternatívájaként nagymértékben függenek az Adria-vezetéktől”

– áll a közleményben.

Hozzátették: a Janaf bevételei az „egekbe szöktek” – feltehetően nagyrészt az új árpolitikának köszönhetően –, amely a közelmúltban minden korábbit meghaladó pénzügyi eredményeket tett lehetővé a vállalat számára.

„A Mol valódi regionális felelősségtudattal rendelkező vállalatként az üzemanyag-ellátás biztonságát a legfontosabb prioritásként kezeli, és ennek érdekében mindig is a kelet-közép európai országok közötti együttműködés határozott támogatója volt”

– írták.

A magyar vállalat közölte azt is, hogy a Janaf állításaival ellentétben

nem ismeri a horvát olajvezeték-üzemeltető által az árképzésben alkalmazott „ellenőrzött módszertant”,

a horvát vállalat valójában csak egy semmitmondó általánosságot fogalmazott meg kilométeralapú árképzésének nyilvánosságra hozatalával, szélsőségesen magas árszínvonalát és áremelését azonban semmivel nem támasztotta alá. Ez tovább erősíti a benyomást, hogy a Janaf ezt az árat teljességgel önkényesen határozta meg – jelezte a Mol.

A közlemény szerint a Mol továbbra is nyitott arra, hogy többet tudjon meg a Janaf árpolitikája mögött meghúzódó tartalmi érvekről. Így megalapozottabban tudja összehasonlítani a vállalat árazását a többi európai csővezeték-üzemeltetővel.

Kiderült, mennyit markolhatott fel Hernádi Zsolt: Így nyerészkedett 2023-ban a Mol-vezér

Valódi Hírek