Dagad a botrány: Rendőrségi ügy lehet a Budapest-bérlet körüli hercehurcából

Kiszivárgott egy belső levelezés.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) büntető-, polgári- és más hatósági eljárások kezdeményezésének lehetőségét vizsgálja egy levelezés kikerülése miatt – közölte a BKK a Magyar Hangnak, miután kérdésekkel fordultak a vállalathoz az Indexen megjelent cikk ügyében.

A portál birtokába került egy belsős levelezés, amelyben Draskovics Tibor igazgatósági elnök és Walter Katalin vezérigazgató is érintettek voltak. Az Index ezen levelezésre hivatkozva azt írta: az állam ajánlatot tett a fővárosnak és a BKK-nak a Budapest-bérletek érvényességét is érintő rendszer fenntartására, de az összeget túl magasnak találták az érintettek, ezért nem fogadták el.

Karácsony Gergely és Walter Katalin azóta közölték, semmi ilyesmiről nincsen szó,

az ajánlat valójában nem az eddigi rendszer fenntartására vonatkozott.

Mindezt megerősítették a nyilvánosságra került dokumentumok is. Mint írták, az ügy lényege, hogy január 1-jével megszűnt a korábban egységesen működő rendszer, és márciustól elvileg nem lesznek érvényesek a Budapest-bérletek a HÉV, a MÁV és a Volánbusz fővároson belüli állomásain.

Szerda délután érdeklődtek a BKK-nál, hogy valóban nem fogadták-e el az ajánlatot, ha pedig így történt, miért tettek így. A vállalat válaszát csütörtökön tették közzé. Ezek megegyeztek a Walter Katalin és a Karácsony Gergely által elmondottaknak

A BKK az alábbi választ küldte meg a lap részére:

„Az Index-cikkben írtakkal ellentétben az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) csupán egy, a 2022-es évi elszámolásra vonatkozó megállapodást akart aláíratni a Fővárossal. Ezenfelül az ÉKM kinyilvánította, hogy nem kívánja meghosszabbítani az agglomerációs szerződést, ráadásul a törvényileg előírt 12 milliárd forintnyi éves helyi közösségi közlekedési támogatást sem akarta kifizetni.

A Főváros nem zárkózik el a 2022-es év elszámolásának lezárásától, azonban az ÉKM által hozott megállapodás csupán magáról az összegről szólt, az agglomerációs megállapodás folytatását nem biztosította. A Főváros semmilyen garanciát nem kapott arra, hogy az állami támogatás biztosított, továbbá a Budapest-bérlet sorsát sem látta biztosítottnak.”

Arról is érdeklődtek, nem tartják-e kockázatosnak, hogy mint az Index-cikkből kiderült, Draskovics Tibor a saját címéről levelezik igazgatósági elnökként hivatalos ügyekben. A szervezet azt írta, az ünnepi időszak miatt történt ez, majd hozzátették, a levelezés kikerülése miatt

fontolóra vették a feljelentést.

„A sajtó részére sajnálatos módon kikerült e-mailek 2024.01.01-jén készültek, amikor is a BKK Igazgatóságának tagjai és a további címzett BKK-s kollégák is munkaszüneti napjukat töltötték, így a személyes körülményekre tekintettel nem mindenki számára volt megoldható, hogy elérje a céges belső hálózatot. A téma fontosságára tekintettel így magánemail-címek használatára is sor került. Kockázatként értékelhető, hogy valaki kiadta a BKK belső levelezését, amely személyes adatokat is tartalmazott, így ennek kapcsán személyes adatok is nyilvánosságra kerültek. Mindezekkel összefüggésben

a BKK vizsgálja büntető-, polgári- és más hatósági eljárások kezdeményezésének lehetőségét”

– közölték.

Valódi Hírek