Kiadta a riasztást a neves szakember: Kritikus állapotba került a magyar gazdaság (+videó)

Sikertelen volt a magyar kormány kísérlete.

Az idén jóval szerényebb gazdasági növekedésre lehet számítani ahhoz képest, mint amiről a kormány álmodozik – hívta fel a figyelmet Csaba László közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja az InfoRádió Aréna című műsorában.

A professzor elmondta,

nem technikai, hanem valóságos recesszióba került a magyar gazdaság: visszaesett a kereslet.

Csaba László hangsúlyozta: hiába büszkélkedik a kormány október óta egy számjegyű inflációval, ezek az adatok csak az azt megelőző év azonos hónapjára vonatkoznak, a tavalyi évre vonatkozó éves inflációs adat messze nem egy számjegyű,

hanem 17-17,5 százalékos lesz majd.

Közölte: az idei pénzromlás mértéke is magasabb lesz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által reméltnél: 6-7 százalék helyett inkább 8-9 százalékra lehet számítani.

A közgazdász kitért arra is, hogy a kormányzat által 2024-re prognosztizált 4-5 százalékos gazdasági növekedés nem fog összejönni.

„A keleti piacokra, ahová be akartunk törni,

a kísérlet nem volt sikeres,

a belső piac élénkítési lehetőségei pedig korlátozottak”

– mutatott rá.

Mint mondta, már 2,5 százalékos növekedés is szép teljesítmény lenne, és jelezte, egyetért azokkal, akik több éves stagflációra (olyan magas infláció, amely lassú gazdasági növekedéssel vagy akár recesszióval, illetve magas munkanélküliséggel párosul) számítanak, de „egyelőre nem vagyunk benne ebben”.

A költségvetési egyensúllyal kapcsolatban kiemelte,

a kormányzat nem költheti el a meg nem termelt jövedelmet következmények nélkül.

Videó:

 

Valódi Hírek