Orbán rettegett hivatalának vezetője elkotyogta, hogy mire készülnek a közeljövőben

Ez lesz az SZVH feladata.

Mint írtuk, Lánczi Tamás lesz a működését rövidesen megkezdő Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZVH) vezetője.

Lánczi a minap az M1-en úgy nyilatkozott, hogy a hivatal első nagy feladata lesz a hamarosan induló választási kampány, valamint a választási küzdelem

tisztasága feletti őrködés.

Mint mondta, az SZVH feladata elsősorban az elemzés és a feltárás lesz, tevékenységében a nyilvánosság lesz a legfontosabb eszköz. Vizsgálatokat folytat le, együttműködik más állami szervekkel, ha pedig visszaéléseket tapasztal, akkor ezeket nyilvánosságra hozza és jelzi ezt az illetékes szervnek – részletezte a hivatal vezetője.

„Azokat az információkat, amelyek más állami szerveknél képződnek, azokat, ha úgy tetszik, elkérheti egy együttműködés keretében, ezeket elemezheti és megvizsgálhatja, ezekből vonhat le következtetéseket, amelyeket nyilvánosságra hozhat, ezt jelezheti a törvényhozónak”

– fűzte hozzá, megjegyezve, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal probléma esetén valamilyen jogalkotási hiányosságra vagy hatósági intézkedés szükségességére is felhívhatja a törvényhozó figyelmét.

Példaként említette, hogy a szuverenitásvédelmi törvény vonatkozó passzusa szerint ha valaki tiltott finanszírozást fogad el, azt jelenleg a törvény 3 év szabadságvesztéssel fenyegeti, de a büntetést nem a hivatal, hanem az illetékes állami szerv fogja kiszabni.

Az új hivatal feladata kifejezetten az lesz, hogy megakadályozza a külföldi befolyásszerzési kísérleteket, és ha ennek a jelét észleli, akkor megtegye a szükséges intézkedéseket, azaz felhívja erre a hatóságok figyelmét – közölte.

Elmondása szerint amennyiben az Európai Bizottság, vagy bármely más uniós szerv megpróbál „túlterjeszkedni” a jogkörein, vagy megpróbálja csorbítani Magyarország szuverenitását, akkor az is „önmagában egy vizsgálat tárgya lehet”, és érdemes lehet ezzel foglalkozni.

Lánczi a Kossuth rádióban úgy fogalmazott, hogy az aggódó hangok – például Brüsszelből – valójában burkolt támadások, egyesek ugyanis próbálnak túlterjeszkedni a hatáskörükön, beleavatkoznának a magyar alkotmányos életbe.

Mint írtuk, a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozása nagy felháborodást keltett, Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa hangsúlyozta: Orbán Viktorék terve

jelentős kockázatot jelent az emberi jogokra nézve.

Emellett az USA kormánya is jelezte, hogy

a szabályozás nincs összhangban a demokráciáról,

az egyéni szabadságjogokról és a jogállamról vallott közös értékekkel.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó cikk:

https://nyugatifeny.hu/2023/12/29/ez-nagyon-kinos-meg-fel-sem-allt-orbanek-rettegett-hivatala-maris-kiderultek-az-uj-hivatal-elnokenek-zuros-ugyei

Valódi Hírek