Tragédia: Meghalt egy 17 éves fiú szén-monoxid-mérgezésben Kispesten

Már nem tudták megmenteni az életét.

Meghalt egy 17 éves fiú szén-monoxid-mérgezésben szombat hajnalban a főváros XIX. kerületében lévő Wekerletelepen – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Mukics Dániel közleménye szerint szombaton hajnali fél egykor érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy szén-monoxid-mérgezés történt a Wekerletelepen lévő kétszintes családi házban.

Egy 17 éves fiú életét nem tudták megmenteni,

két másik gyerek pedig kórházba került – közölte.

A tűzoltók és a gázszolgáltató szakemberei még nyitott ablak mellett is nagy koncentrációban ki tudták mutatni a mérgező gázt, amely feltehetőleg a kémény nem megfelelő huzata miatt keletkezett – írta a szóvivő.

Mukics Dániel kitért arra, hogy

idén már tizenöten haltak meg szén-monoxid-mérgezésben.

A közleményben felhívta a figyelmet arra, hogy a szén-monoxid színtelen, szagtalan, rendkívül mérgező gáz, amely a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők rossz levegő-utánpótlása, tökéletlen égése esetén keletkezik. A kémény szabálytalan műszaki kialakítása, vagy elhanyagolt állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen – ismertette.

A rendszeres, ingyenes kéményellenőrzés garantálhatja a biztonságot:

a családi házban élők az ingyenes kéményellenőrzésre a 1818-as telefonszámon, a 9.1-es menüpontban, vagy a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat címen lehet időpontot foglalni – hangsúlyozta a szóvivő.

Kiemelte: ha valahol új fűtőeszközt kötöttek be, új kéményt építettek, vagy a meglévő kéményt átalakították, ott a kémény használata előtt meg kell rendelni a kémény műszaki átvételét. Ez magánszemélyeknek és cégeknek is egyaránt kötelező. A kéménysepréssel kapcsolatban minden információ elérhető a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ oldalon.

A szén-monoxid-érzékelő olyan egyszerűen alkalmazható készülék, amely jelez, ha veszélyes gázkoncentráció képződött, így időt és menekülési lehetőséget biztosít. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája – áll a közleményben.

Mint megírtuk, a közelmúltban bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez, amely szerint Nádasdladányban holttestet találtak egy családi házban. A Kastély úton lévő épületben egy középkorú nő vesztette életét, feltehetőleg szénmonoxid-mérgezés miatt. Ezt követően néhány nappal egy ember szintén életét vesztette szén-monoxid-mérgezésben Balatonalmádiban.

Valódi Hírek