Tragédia: Újabb halálos szén-monoxid-mérgezés történt Magyarországon

Az idős házaspár egyik tagját már nem tudták megmenteni.

Egy ember meghalt szén-monoxid-mérgezésben Balatonalmádiban pénteken – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Azt írták: péntek délután érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Balatonalmádiban, a Szabadság úton

ketten is rosszul lettek szén-monoxid miatt.

A tűzoltók azonnal kivonultak a kétszintes családi házhoz, amelynek a két tetőtéri szobájában szellőztetés közben is erős szén-monoxid-koncentrációt mértek.

Az ott élő idős házaspár egyik tagján már nem tudtak segíteni, házastársát pedig mérgezéses tünetekkel kórházba szállították.

A házban vegyes tüzelésű kazán üzemelt. Feltehetőleg a kémény rossz, repedezett állapota miatt keletkezett szén-monoxid az épület belterében – áll a közleményben.

A katasztrófavédelem közlése szerint idén már tizennégy ember halt meg szén-monoxid-mérgezésben Magyarországon. A szén-monoxid színtelen, szagtalan, rendkívül mérgező gáz, amely a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők rossz levegő-utánpótlása, tökéletlen égése esetén keletkezik. A kémény rossz állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen.

Ezzel kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy családi házakba a kéményseprő csak akkor megy elvégezni az ingyenes kéményellenőrzést, ha a kéménytulajdonos időpontot foglal. Ha a családi ház kéményére gázkészülék van rákötve,

kétévente érdemes ellenőriztetni, ha szilárd tüzelővel fűtenek, akkor évente tanácsos ellenőriztetni.

A hasonló tragédiák elkerülése érdekében mindenképpen ajánlott élni az ingyenes kéményellenőrzés lehetőségével, amely a katasztrófavédelem honlapján igényelhető – olvasható a közleményben.

Szerdán megírtuk, hogy bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez, amely szerint Nádasdladányban is holttestet találtak egy családi házban. A Kastély úton lévő épületben egy középkorú nő vesztette életét, feltehetően szintén szénmonoxid-mérgezés miatt.

Valódi Hírek