Tragédia Magyarországon: Halálos szénmonoxid-mérgezés történt az egyik vármegyében

Közleményt adott ki a katasztrófavédelem.

Szerda délután bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez, amely szerint Nádasdladányban holttestet találtak egy családi házban. A Kastély úton lévő épületben egy középkorú nő vesztette életét, feltehetőleg szénmonoxid-mérgezés miatt – közölte a katasztrófavédelem.

Azt írták, a tizenöt négyzetméteres szobában gázpalackról működő szieszta kályha üzemelt, a nyílászárók csukva voltak. A tűzoltók a vizsgálat során megállapították, hogy a zárt ablakok és ajtók mellett bekapcsolták a szieszta kályhát, és

negyed óra alatt mérgező gáz fejlődött.

Szén-monoxid akkor keletkezik, amikor zárt térben nyílt lánggal működő berendezés üzemel, amelynek környezetében nincs megfelelő levegő-utánpótlás. A tűz elhasználja a szoba levegőjét, tökéletlen égés jön létre, amelynek a mellékterméke a rendkívül mérgező szén-monoxid – írták.

Az ilyen helyiségekben

állandó és automatikus szellőzésről kell gondoskodni,

nem elég néha szellőztetni, a nyílászárókba légbevezetőket kell szerelni. Emellett érdemes szén-monoxid-érzékelőt is beszerezni. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető az érzékelők pozitív és negatív listája – tájékoztatott Mukics Dániel tűzoltó alezredes.

(katasztrofavedelem.hu nyomán)

Valódi Hírek