Itt a válasz: Reagált Lengyelország az orosz légtérsértés után

Közölték, képesek „hatékonyan” reagálni.

Megírtuk, hogy a lengyel hadsereg műveleti parancsnokságának közlése szerint Ukrajna irányából érkező, egyelőre azonosítatlan légi eszköz repült be péntek reggel Kelet-Lengyelországba. A tárgyat a határ átlépésének pillanatától követték a nemzeti légvédelmi rendszer rádiólokációs eszközeivel, amíg el nem tűnt – közölte a műveleti parancsnokság. Jacek Goryszewski parancsnoksági szóvivő arról tájékoztatott, hogy az incidens következtében

megemelték a lengyel légierő harckészültségét.

A találkozót követő sajtótájékoztatón Wieslaw Kukula altábornagy közölte: minden jel arra mutat, hogy egy orosz rakéta hatolt be a lengyel légtérbe.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a történtek után az X-en azt írta, a NATO figyelemmel kíséri a lengyelországi helyzetet, miután egy orosz rakéta valószínűleg belépett az ország légterébe.

„Beszéltem Andrzej Duda (lengyel) elnökkel a lengyelországi rakéta-incidensről. A NATO szolidáris nagyra becsült szövetségesével, figyelemmel kíséri a helyzetet, és a tények megállapítása miatt kapcsolatban maradunk. A NATO továbbra is éber marad”

– közölte Stoltenberg.

A lengyel külügyminisztérium péntek este azt közölte: Wladyslaw Teofil Bartoszewski külügyminiszter-helyettes

bekérette Andrej Ordast, a varsói orosz nagykövetség ügyvivőjét,

akinek diplomáciai jegyzéket adtak át, amelyben a lengyel hatóságok felszólítják az orosz felet, hogy tisztázza Lengyelország légtérének egy robotrepülőgép általi megsértését, valamint

„az ilyen típusú cselekedetek azonnali beszüntetését” követelik.

Bartoszewski úgy fogalmazott: az incidens a lengyel légvédelem „tesztelését” jelenti.

Hangsúlyozta:

Varsó újabb légtérsértés esetén képes „gyorsan és hatékonyan” reagálni.

Az ukrajnai háború kitörése óta nem ez az első, Lengyelországot érő légi incidens. 2022 novemberében a kelet-lengyelországi Przewodów településen egy Ukrajnából indított rakéta csapódott be, két lengyel állampolgár halálát okozva. Idén áprilisban a nyugat-lengyelországi Bydgoszcz melletti erdőben egy orosz gyártmányú, tavaly decemberben kilőtt manőverező robotrepülőgép maradványaira bukkantak.

(MTI)

Kapcsolódó:

Rendkívüli: Azonnal reagált a NATO, miután orosz rakéta csapódott be Lengyelország területére

https://nyugatifeny.hu/2023/12/29/megszolalt-a-feher-haz-a-lengyelorszagi-orosz-raketabecsapodas-utan

Valódi Hírek