Megszólalt a Fehér Ház a lengyelországi orosz rakétabecsapódás után

Aggasztó fejlemények.

Megírtuk, hogy a lengyel hadsereg műveleti parancsnokságának közlése szerint Ukrajna irányából érkező, egyelőre azonosítatlan légi eszköz repült be péntek reggel Kelet-Lengyelországba. A tárgyat a határ átlépésének pillanatától követték a nemzeti légvédelmi rendszer rádiólokációs eszközeivel, amíg el nem tűnt – közölte a műveleti parancsnokság.

Jacek Goryszewski parancsnoksági szóvivő arról tájékoztatott, hogy az incidens következtében

megemelték a lengyel légierő harckészültségét.

A találkozót követő sajtótájékoztatón Wieslaw Kukula altábornagy közölte: minden jel arra mutat, hogy egy orosz rakéta hatolt be a lengyel légtérbe.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a történtek után az X-en azt írta, a NATO figyelemmel kíséri a lengyelországi helyzetet, miután egy orosz rakéta valószínűleg belépett az ország légterébe.

„Beszéltem Andrzej Duda (lengyel) elnökkel a lengyelországi rakéta-incidensről. A NATO szolidáris nagyra becsült szövetségesével, figyelemmel kíséri a helyzetet, és a tények megállapítása miatt kapcsolatban maradunk. A NATO továbbra is éber marad”

– közölte Stoltenberg.

Joe Biden amerikai elnök szorosan nyomon követi a lengyel légtérbe ideiglenesen behatoló rakétáról szóló jelentéseket – közölte pénteken a Fehér Ház.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója pénteken Jacek Siewiera lengyel külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetés során megvitatta ezeket a jelentéseket – közölték.

Sullivan „kifejezte az Egyesült Államok szolidaritását Lengyelországgal, szoros NATO-szövetségesükkel”, és szükség esetén technikai segítséget ígért – írták a Fehér Ház közleményében.

(portfolio.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Rendkívüli: Azonnal reagált a NATO, miután orosz rakéta csapódott be Lengyelország területére

 

Valódi Hírek