Friss információ futott be az árhullámokról – erre kell készülni péntek este

A hétvégén számottevő csapadék nem várható.

Mint írtuk, a Duna magas vízszintje hatalmas felfordulást okozott országszerte. Miközben a folyó már a Parlament lábánál hömpölygött a napokban, több útszakaszt is le kellett zárni az áradások miatt, sőt, az ország egyes pontjain akadt olyan család, amelynek el kellett hagynia a házát a magas vízállás miatt.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken közölte:

lassan, folyamatosan apad a Duna Budapesten és a főváros feletti szakaszokon,

péntek éjjel a budapesti rakpart szintje alá csökkenhet a vízállás a fővárosban.

Nagybajcsnál nagyon lassú az apadás, a vízszint várhatóan pénteken az I. fokú készültség szintje alá csökken. Komárom és Esztergom térségében a péntek reggeli adatok szerint zavartalan az apadás, Komáromnál szombat reggel, Esztergomban pedig kedvező esetben szombat este csökkenhet a vízszint az I. fokú készültség szintje alá – áll a közleményükben.

Győrben folyamatos, változó intenzitású apadás mellett kedd reggelre az I. fokú készültség szintje alá csökkent a vízszint – tették hozzá.

Mint írták, Budapesten hosszan elnyúlva tetőzött a Duna,

a legmagasabb mért vízállás 693 centiméter volt szerdán este 8 órakor.

Péntek délben 664 centiméter volt a vízállás, a rakpart szintje alá várhatóan a késő esti órákban süllyed a vízszint. Az I. fokú készültség 620, a II. fokú 700 centiméteres vízállásnál van, az alsó rakpart 645 centiméteres magasságban található – jegyezték meg.

Pénteken Paksnál tetőzik a Duna, a vízállás délben 689 centiméter volt.

Baján a tetőzés 810 centiméter körül várható szombat reggel.

Az árhullám tetőzése Mohácsnál szombat este várható 800 centimétert megközelítő vízállással – közölte az OVF.

A Tiszán érkező újabb árhullám jelenleg Dombrád térségében tetőzik. Az I. fokú készültségnek megfelelő vízállás várható a Tokaj és Szolnok közötti szakaszon is. A Tisza-tó alatti szakasz magas mederteltsége és a Maroson érkező kisebb árhullám hatására a Tisza Szegednél megközelítheti, illetve elérheti az alsó rakpart 560 centiméteres szintjét – olvasható a közleményben.

A következő napok gyakorlatilag csapadékmentes időjárásának köszönhetően a Tiszán és mellékfolyóin az árhullámok levonulása folytatódik, említésre méltó vízszintemelkedés csak jövő hét közepén várható – fogalmaztak.

Az előrejelzések szerint a hétvégén nem várható számottevő csapadék,

sőt, szombaton 6-14 Celsius-fokra számíthatunk napközben. Vasárnap ködre kell készülni, ám pár óra leforgása után a nap is előbújik, késő este pedig csupán az északi, északnyugati tájakon fordulhat elő kisebb eső.

Jövő hét elején az érkező frontok következtében újra csapadékosabb idő valószínű. Jelentős mennyiségű csapadék a vízgyűjtők többségén nem valószínű, csak a Dráva és a Felső-Tisza vízgyűjtőn – írta az OVF, hozzátéve, hogy az országot az árhullám tetőzése szilveszterkor hagyja el. A következő napokban a Duna hazai szakaszán említésre méltó vízszintemelkedés nem várható.

(MTI/Nyugati Fény)

(Kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó cikkek:

Ilyet még nem láttunk: Lenyűgöző légifelvételek készültek a kiáradt Dunáról (+fotók)

https://nyugatifeny.hu/2023/12/29/hatalmas-pusztitast-vegzett-a-duna-oriasi-veszteseg-erte-varga-viktort-videok 

Valódi Hírek