Készül a méretes fordulat? Egy igazi nagyhaltól kapott levelet a halálos beteg ügyvéd

Kifejtette a véleményét az aktív eutanáziáról.

Ahogy arról beszámoltunk, Dr. Karsai Dániel ügyvéd, alkotmányjogász szeptemberben, egy Facebook-posztban tette közzé utolsó kívánságát. Az ALS-betegségben szenvedő 46 éves férfi méltósággal szeretne meghalni, ezért azt kérte, engedélyezzék számára az eutanáziát.

A kormány sokáig hallgatott, miközben a népszerű ügyvéd kívánságával egyre többen értettek egyet. November végén az ügy az Emberi Jogok Európai Bírósága elé került, ahol november 27-én kezdték meg a gyógyíthatatlan agyi és gerincvelői idegsejtek pusztulásával járó betegségben szenvedő

Karsai eutanázia-kérelmének tárgyalását.

Az eutanázia iránti kérelem nagy vihart kavart Magyarországon. A szerdán közzétett Facebook-poszt szerint Balogh Zoltán is levelet írt Karsai Dánielnek.

Karsai Dániel bejegyzését változtatás nélkül idézzük alább:

„POSZT MORTEM XXX. – Megint nem szólt be a pap

Karácsonykor levelet kaptam Balog Zoltán püspök úrtól.

A levelet a poszt végén található linkre kattintva mindenki elolvashatja. Balog úr levele empatikus és egyben gondolatébresztő, még akkor is, ha az abban foglaltak többségével nem is értek egyet.

Annak viszont nagyon örülök, hogy az életvégi döntésekkel kapcsolatos társadalmi beszélgetés tovább mélyül. A levélben lévő minden gondolatra most nem reagálok, csak néhány fontosabb felvetésre.
A püspök úr felteszi azt a kérdést, hogy kinek van joga dönteni a halálról.

A válasz egyszerű: nekem. A sajátomról.

Ahogy mindenki más meghozhatja ezt a döntést a saját életének végével kapcsolatban. Pontosabban jogának kellene lennie rá. Sokadszor hangsúlyozom, hogy az általam felvetett probléma a teljes belátási képességgel rendelkező emberek életvégi döntéshez való jogáról szól.

Balog úr azt a kérdést is felveti, hogy más ember halálában való részvétel felelősségét és lelkiismereti terhét kire lehet ruházni. A válasz erre is egyszerű: senkire nem kell. Életvégi döntésben részt venni mindenkinek csak saját elhatározásából lehet. Erre sem beteget, sem orvost, sem mást nem lehet kötelezni.

A püspök úr továbbá felveti, hogy az életvégi döntések bármilyen fokú legalizálása egy olyan lejtőre lökné a társadalmat, amely felmenti magát a gondoskodás kötelezettsége alól. Azon országok tapasztalatai, ahol ilyen lehetőség adott,

ezt az álláspontot egyértelműen cáfolták.

Nincs semmilyen apokaliptikus irányba mutató lejtő. A jogintézménnyel nem élnek vissza, nemhogy rendszeresen, de egyetlen konkrét példát sem hallottunk eddig. Balog úr továbbá felvetette azt, hogy az életvégi döntéshez való jog megadása helyett a haldoklók minél magasabb szintű támogatását kell fejleszteni, elsősorban a hospice ellátás fejlesztésével.

A hospice szolgáltatás fejlesztését magam is üdvözlendőnek tartom. Ugyanakkor, ahogyan azt sokszor kifejtettem, az nem nyújt megoldást az én és a hozzám hasonló helyzetben lévők problémájára. Nekünk ugyanis valószínűleg nem lesz szükségünk ilyen ellátásra.

Minthogy a püspök úr levele számos, további eszmecserére indokot adó gondolatot felvetett, a következő kezdeményezéssel éltem.

Meghívtam Balog Zoltán és Fabiny Tamás püspök urakat egy nyilvános beszélgetésre.

Fabiny püspök úr már jelezte, hogy szívesen részt vesz benne. Remélem, hogy Balog püspök úr is partner lesz a beszélgetésben. Mindenképpen tájékoztatni fogom Önöket a kezdeményezésem kimeneteléről.
Végezetül nagyon köszönöm, hogy a püspök úr azt kívánta nekem, hogy legyenek olyanok, akik nem rutinból, jobb híján imádkoznak értem, hanem valódi meggyőződéssel.

Az elmúlt hónapokban rendkívül sokan biztosítottak arról, hogy imáikba foglalnak. Hétköznapi emberektől kezdve a legmagasabb közjogi méltóságokig. Semmi kétségem afelől, hogy mindannyian tiszta szívből teszik. Ezt ezúton is nagyon köszönöm.

Mindenkinek nagyon kellemes Ünnepeket kívánok!
Balog Zoltán püspök úr levele az alábbi linken található.”

(Dr. Karsai Dániel / Facebook / Nyugati Fény)

Valódi Hírek