Valami nem stimmel Orbán „nagy” bejelentésével: Az ismert történész darabokra cincálta a kormányfő állításait

Nincs tisztában egy fogalom jelentésével.

Orbán Viktor csütörtökönön délelőtt nemzetközi sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentéseket is tett..

Az eseményen kivételesen kérdezni is lehetett a miniszterelnököt. Egy újságíró arról érdeklődött, hogy miért hívta „katonai művelet”-nek az ukrajnai háborút, amikor októberben Vlagyimir Putyinnal találkozott Pekingben. Orbán azt fejtegette, hogy

mivel nem volt hadüzenet Moszkva részéről, így nem lehet háborúnak nevezni az eseményeket.

Ungváry Krisztián történész Facebook-bejegyzésben tette helyre a miniszterelnököt. A z írást változtatás nélkül közöljük:

„Orbán Viktor szerint csak akkor lehet háborúról beszélni ha van hadüzenet is. Amíg az nincs addig csak »katonai művelet«-ről lehet szó. Mindezt általánosságban is érvényesnek tartja, ezért sem lehet az ukrajnai katonai műveleteket háborúnak nevezni.

Leszámítva azt, hogy ez nettó putyinista propaganda, még hülyeség is.

Magyarország sem üzent hadat a Szovjetuniónak, mégis belépett a második világháborúba. Bárdossy László miniszterelnök Horthy utasítása alapján jelentette be a parlamentben hogy a »hadiállapot beállott«.

Ismét egy alkalom tehát arra hogy megállapítsuk: a magyar miniszterelnök valótlanságokat, sőt hülyeségeket beszél. Persze értem én miért: ha nincs háború, akkor nincsen háborús bűn sem. Akkor a tömeggyilkos Putyin és Lavrov lehetnek kedves barátai. Mindig van lejjebb.”

Az eredeti bejegyzést itt lehet megtekinteni:

(Krisztián Ungváry / Facebook / Nyugati Fény)

Valódi Hírek