Beköszöntött, amit nem akartak Orbánék: Sokéves negatív csúcsot döntött a Fidesz

Megtette a hatását a gazdasági ámokfutás.

Kijöttek az IDEA Intézet legfrissebb mérésének eredményei, amelyeket a közvélemény-kutató cég a honlapján tett közzé.

2023 őszén kevés érdemi változás történt a pártpreferenciákban. A 18 éven felüli szavazati joggal rendelkező állampolgárok 26 százaléka szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fidesz−KDNP-re.

Annyit érdemes megjegyezni, hogy az IDEA Intézet 2018. november óta zajló mérései során még sohasem volt 26 százalékos a Fidesz eredménye. Könnyen elképzelhető, hogy az utóbbi időszakot tekintve

a kormányzópárt támogatottsága most van a mélypontján.

A biztos szavazó pártválasztóknál 2023. szeptember óta változatlan az állampárt választottsága, 45 százalék.

Az ellenzéki oldalon nem történtek érdemi mozgások, vagyis ha 2023 novemberében parlamenti választásokat tartanának Magyarországon, a Fidesz−KDNP győzelme továbbra sem kerülne veszélybe.

A második legerősebb pártra, a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 12, a biztos szavazó pártválasztók 20 százaléka szavazna.

A teljes népességben mindössze két másik párt lépné át az ötszázalékos parlamenti belépési küszöböt: a Mi Hazánk (6%) és a Momentum. (5%). A biztos szavazó pártválasztók körében a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak is megvan az öt százalékos támogatottsága.

IDEA Intézet - Pártpreferencia mérés - 2023 október/november

IDEA Intézet – Pártpreferencia mérés – 2023 október/november

Az IDEA Intézet 2023 októberében mérte először külön is Nép Pártján Mozgalom támogatottságát. A novemberi mérés alapján a Jakab Péter vezette párt a teljes népességben és a biztos szavazó pártválasztók körében is

megelőzi a Jobbik – Konzervatívokat, Jakab korábbi pártját.

Összességében egyetlen olyan ellenzéki párt sincs, amely az elmúlt hónapokban hibahatárt meghaladó módon tudta volna növelni saját szavazótáborát, így a Fidesz és az ellenzék közötti támogatottsági olló nem csökkent és különösen nem koncentrálódott.

Valódi Hírek