Megéri elektromos autót vásárolni?

Az elektromos autók népszerűsége folyamatosan növekszik, így egyre többet látni belőlük az utakon. Ennek oka nemcsak a bővülő választék, hanem a szélesedő ársprektum is. Emiatt egyre többen gondolkodnak el beszerzésén. Ugyanakkor jó pár kérdés felmerül a vásárlókban ezekkel az autókkal kapcsolatban.

A Genertel Biztosító CASCO biztosítása többek közt az elektromos autókra is megköthető, így ha szeretnénk biztonságban tudni autónkat, akkor nem árt élni a lehetőséggel. Ha még csak kacérkodunk a gondolattal, hogy elektromos autót vásárolunk, akkor érdemes alaposan tájékozódni a témában, hogy egyszerűbb legyen a döntés.

Mennyibe kerül egy elektromos autó?

Az egyik legégetőbb kérdés az elektromos gépjárművek kapcsán, maga az ár. Pár évvel ezelőtt egy benzines autó kétszeresébe is kerülhetett egy elektromos, azonban ma már ez egyáltalán nem így van, a két típus árai egyre inkább közelednek egymáshoz. Habár tény, hogy az elektromos gépjárművek más személyautókhoz képest még így is drágábbak.

A legolcsóbb modellek újonnan körülbelül 7-8 millióba kerülnek, de ha használtan szeretnénk hozzájutni egyhez, akkor sem ússzuk meg a vásárlást 3 millió forint alatt. Érdemes leülni és alaposan megfontolni, hogy mekkora összeget szeretnénk kiadni az autóra, illetve szeretnénk-e bármiféle extrát hozzá.

Milyen célra vásároljuk az autót?

Azt sem árt végig gondolni, hogy hol és milyen távra szeretnénk használni a gépjárművet. Egy olcsóbb modellnek ugyan kedvezőbb lehet az ára, azonban ezért cserébe valószínűleg kisebb teljesítménnyel fog rendelkezni, ami azt is jelentheti, hogy két töltés között rövidebb távot tudunk vele megtenni.

Ha sokat utazunk és nagyobb távokat szeretnénk megtenni, akkor számolnunk kell azzal, hogy mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk vásárlásnál.

Milyen hosszú az autó élettartama?

Nem könnyű erre a kérdésre válaszolni, ugyanis függ az autótól és a sofőrtől egyaránt. Ha néhány dologra odafigyelünk, azzal kitolhatjuk az autó élettartamát. Ilyen például a gyorstöltés kerülése, legalábbis minimalizálása, mert az akkumulátor felmelegedése idővel negatív hatással lesz a teljesítményre.

Ésszerűnek tűnhet 100%-ra tölteni az akkumulátort, de a szakemberek ezt egyáltalán nem javasolják, mert a tapasztalatok szerint a rendszeresen teljesen feltöltött akkumulátorok mennek tönkre a leggyakrabban. A legjobban akkor járunk, ha körülbelül 10% és 85% közötti szintre töltjük fel. Természetesen az sem optimális, ha hagyjuk, hogy teljesen lemerüljön.

Ha esetleg tönkremenne az aksi, akkor sem kell megválni a gépjárműtől, mert a márkaszervizben ki lehet cseréltetni, vagyis nem kell végleg búcsút inteni az autónak. Emellett a legtöbb gyártó 8-10 év vagy 160.000 km garanciát is ad egyes típusokra.