Íme 5 szórakoztató módszer a téli, hideg hónapok átvészelésére

Mindegy, hogy tél vagy nyár, mindenkinek vannak jobb és rosszabb időszakai. Ez tarthat pár óráig, néhány napig, de akár hetekig vagy hónapokig is. Ilyen lehet a téli depresszió, amikor folyamatosan sötét van, hideg, és nyirkos az idő. Nem csoda, hogy legszívesebben visszahúzódnánk a szobába, leheverednénk a kanapéra egy jó könyv vagy a telefonunk társaságában és ki sem mozdulnánk onnan, amíg el nem jön a tavasz. Sajnos azonban ez nem valósítható meg, hiszen iskolába kell járni, dolgozni menni, vagy akár szimplán csak bevásárolni, hogy ne halljunk éhen.

Az alábbi cikkünkben 5 olyan szórakoztató megoldást mutatunk be, amelyek remek alternatívák lehetnek a hideg hónapok átvészelésére.

Az a fránya tél

A december közeledtével egyre rövidülnek a nappalok, az éjszakák csak hosszabbak és hosszabbak, valamint hidegebbek lesznek. A madarak már rég elköltöztek melegebb éghajlatra, sok állat pedig nem ment sehova, nem “utazott el”, inkább helyben merült álomba. Nem csoda, hogy gyakran mi magunk is legszívesebben az ágyban töltenénk a napot, hiszen a hideg évszak szinte mindenkinél képes depressziót okozni.

Hozzá kell tenni, hogy az efajta ingadozások, hangulatváltozások teljesen normálisak, főleg, ha alapvetően semmi oka nincs, pusztán az időjárás veszi el a kedvünket. Nem probléma, ha nem akarunk kimozdulni, de nem muszáj egész nap az ágyban sem fetrengeni, hiszen számos szórakoztató módszer van, amivel átvészelhetjük ezeket a heteket, hónapokat.

A téli depresszió alapvetően a természetes fény hiánya miatt alakulhat ki. A legjellemzőbb tünetek a folyamatos fáradtság, az aluszékonyság, valamint ide tartozik a kedvetlenség, és a nyugtalanság is. A továbbiakban olyan tippeket osztunk meg, amelyekkel egyszerűbbé válhat ez az időszak.

1. Szobanövények nevelése

Igaz, nem egy konkrét program, azzal viszont mindenki tisztában van, hogy a növények tartása jót tesz a hangulatunknak. Felfrissítik a levegőt, kiszűrik a szennyeződéseket, oxigént termelnek, ezáltal sokkal élhetőbbé válik az otthonunk. A róluk való gondoskodás jót tesz a szívünknek és a lelkünknek, nem beszélve arról, hogy minden nap lesz miért felkelnünk. Ha nem is engedhetjük meg magunknak, hogy háziállatot tartsunk, akkor ez egy jó megoldás, hogy okot adjunk magunknak felöltözni és ápolni a növényeinket. Nem kötelező bonyolult és hatalmas virágokat tartani, maradhatunk az egyszerűen nevelhető, kevés törődést igénylő fajtáknál is.

2. Dekorálásra fel!

A tél sajnos nemcsak a karácsonyból áll, hiszen ezt követően vár még ránk két másik hideg hónap is. Amint lekerülnek az ünnepi fények, minden ismét szürkévé és unalmassá válik. Pedig magyar emberekként bátran kidekorálhatnánk az otthonunkat farsangra, főleg, ha gyerkőcök is vannak a családban. Ennek köszönhetően januárban ismét egy kis színt varázsolhatunk az otthonunkba, ami jót tesz a hangulatunknak és a kedvünknek egyaránt.

Minden évszakban jól esik egy kicsit felfrissíteni a lakást pár új dekorációs elemmel. Ez azonban lehet egy igazi közös kreatív program is. Hívjuk össze a családot, a barátokat és alkossunk valamit, ami aztán kikerülhet a lakásba.

3. Hamisíthatatlan téli program

Van pár olyan téli program, ami bár hidegben zajlik, senki sem szokott miatta panaszkodni. Ilyen a korcsolyázás, amely ékes példája annak, hogy amikor végre lehetőségünk van valami szórakoztatót csinálni, akkor ne akarjunk kitalálni valami kifogást, ami megakadályozhat minket benne.

Aki városban él, annak bizony hatalmas előnye van ebben, hiszen szinte minden nagyobb települések van szabadtéri vagy fedett pálya, ahol barátokkal együtt csúszhatunk a jégen. Arról pedig talán senkit sem kell meggyőzni, hogy mennyire bulis és élvezetes program lehet a társaság számára ez a kedvcsináló, lakásból kimozdító program. A gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt lehet egy aktív és élményteli esemény, ami sokszor nemcsak a nap, ha nem a hét fénypontjává is válik.

4. Forró italozások

Ha kellően átfagytunk a korcsolyázás közben, hazatérve indulhat a forró csokik gyártása. Volt már arra példa, hogy az egész család együtt készített valamit? Nem, akkor itt az ideje kipróbálni. A csokis ital lehetőséget ad arra, hogy még több időt töltsünk együtt, kis szerencsével pedig nem lesz tiszta barna az egész konyha sem.

Számtalan receptet találhatunk az interneten, amely kapcsán a dolog szépsége nem feltétlenül abban rejlik, hogy mit készítünk, hanem sokkal inkább abban, hogy végre van egy kis időnk egymásra figyelni. A hab a tortán pedig az lehet, hogy együtt leülve a kanapén, egy hangulatos film keretein belül fogyasztjuk el a forró téli italunkat.

5. Bowling party

Unalmas már otthon? Kint viszont rettentően hideg van? Akkor itt egy kompromisszumos megoldás, mégpedig egy bowling party. Az aktív program az egész társaság számára kikapcsolódást nyújthat, ami reményeink szerint egy egészséges versenyt hoz létre a családtagok között. Sose lehet tudni, hátha valakiről most derül ki, hogy egy igazi bowling tehetség.