Újabb megrázó részletek érkeztek az erdélyi iskolai tragédiáról (+fotók)

Jelezték előtte a gyerekek, hogy repedezik a fal.

Büntetőjogi vizsgálat indult

a Székelyudvarhelyen egy diák halálát és több társának sérülést okozó, részben összeomlott diákotthon ügyében, a lakhatatlanná vált kollégium csaknem száz, fedél, ruha és tanszerek nélkül maradt diákját pedig segélyben részesítik a hatóságok – közölte kedden Petres Sándor, Hargita megye prefektusa.

Székelyudvarhely, 2023. december 19.
Ligia Deca román oktatási miniszter a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kollégiumának összeomlott épületrészénél 2023. december 19-én. Az előző napon történt falomlásban egy 17 éves diák életét vesztette. A romok alól három diákot sikerült kimenteni, egy súlyosan, kettő könnyebben megsérült.
MTI/Veres Nándor

Az Agerpres hírügynökség által idézett kormánymegbízott szerint egy 17 éves farkaslaki fiú halt meg a Tamási Áron Gimnázium hétfő délután beomlott diákotthonának romjai alatt, két sérült lány Székelyudvarhelyen került kórházba, a – szívleállással kimentett, majd újraélesztett – harmadik súlyos sérült lányt egy intenzív terápiás mentőautóval Marosvásárhelyre szállították, ő továbbra is kómában van.

Petres Sándor elmondta: a többi diáknak az illetékesek szálláslehetőséget ajánlottak fel a Református Gimnázium kollégiumában, de őket a szüleik hazavitték.

A Hargita megyei rendőr-főkapitányság gondatlanságból elkövetett emberölés,

illetve testi sértés gyanújával hivatalból indított eljárást.

A falomlás helyszínére megérkeztek az építésügyi felügyelet szakértői is, hogy kiderítsék, milyen okok vezettek a tragédia bekövetkezéséhez.

Székelyudvarhely, 2023. december 19.
A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium kollégiumának összeomlott épületrésze 2023. december 19-én. Az előző napon történt falomlásban egy 17 éves diák életét vesztette. A romok alól három diákot sikerült kimenteni, egy súlyosan, kettő könnyebben megsérült.
MTI/Veres Nándor

Médiabeszámolók szerint a több mint százéves, általános felújításra váró kollégiumi épület leomlott fala mellett a szennyvíz és esővíz elvezetését célzó, engedélyezett munkálatok zajlottak, a fal mellett mély árkot ástak. Az épületet azonban nem ürítették ki a munkálatok idejére, pedig a diákotthonban lakó tanulók – szemtanúk állítása szerint – már napokkal korábban jelezték, hogy a fal repedezik.

Az ügyben megszólaló politikusok mindegyike – Klaus Iohannis államfő, Marcel Ciolacu miniszterelnök, Ligia Deca oktatási miniszter, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke – a tragédia körülményeinek mielőbbi kivizsgálását, és a vétkesek felelősségre vonását követelte.

A Székelyhon beszámolója szerint kedden délelőtt egymás után érkeztek a tragédia helyszínére a Tamási Áron Kollégium és a város többi iskoláinak osztályközösségei, hogy néma gyertyagyújtással leróják kegyeletüket elhunyt diáktársuk emléke előtt.

Székelyudvarhelyen lemondták a karácsonyi vásár színpadi műsorait és koncertjeit, elmarad a szilveszter éjszakára tervezett tűzijáték és zenés program is – közölte a Maszol.ro beszámolója szerint a székelyudvarhelyi városvezetés.

(MTI korrigálva/Nyugati Fény)

Valódi Hírek