Dávid Ferenc: Töretlen a bizalom?

Vélemény.

„Újabb biztató jel, a Fitch is megerősítette Magyarország adósságbesorolását, továbbra is befektetésre ajánlja hazánkat. Töretlen a bizalom hazánk iránt, a Standard and Poor’s múlt heti pozitív döntését követően ma a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország adósságbesorolását. Ez egy újabb biztató jel, a jelentős hitelminősítők mindegyike befektetésre ajánlott kategóriába sorolja Magyarországot.

2024-ben a kormány szigorú költségvetési fegyelem, így csökkenő államadósság mellet helyre fogja állítani a gazdasági növekedést. A kormány célja, hogy a gazdasági bővülés újra dinamikus, 4% körüli szintre emelkedjen. (…) A magyar gazdaság tehát válságálló és jó esély mutatkozik arra, hogy újra az uniós átlag feletti ütemben növekedjen, miközben tovább emelkedik a fizetések vásárlóereje és a foglalkoztatottság.” (Gazdaságfejlesztési Minisztérium)

A fenti szövegrész akár győzelmi jelentésként is értelmezhető. Félreértés ne legyen, természetesen minden magyar polgár örüljön annak, hogy a gazdaság végre „egyenesbe jöhet” és nem elszegényedés, hanem gyarapodás vár ránk. Az alábbiakban néhány olyan – a Fitch által közzétett – mondatra utalok, amelyek azonban óvatosságra intenek.

  • A gazdaság a harmadik negyedévben újra növekedésnek indult. Mivel azonban az első három negyedévben a GDP 1,2%-kal csökkent, a nagyon gyenge belső kereslet miatt, a Fitch 0,6%-os zsugorodást vár 2023-ban. A fél százalékot meghaladó (mínusz 0,6 %) visszaesés minden előzetes várakozásnál rosszabb. Az ipar és a bolti kiskereskedelem valósággal „padlót fogott” ebben az évben, és bizony nagyon nehézkesen történik a feltápászkodás. A szégyenteljes – mínusz 0,6 százalékos – teljesítmény is csak úgy alakulhatott ilyenre, hogy a mezőgazdaság kiemelkedően jól teljesített a 2023. évben. Az agrárágazat tehát jótékonyan „kozmetikázza” a gyalázatos nemzetgazdasági szintű eredményt.
  • Az államháztartás jelentősen alulteljesítette a 2023-ra tervezett költségvetési célt. Októberben a kormány a tervezett hiányt a GDP 5,2%-ára módosította 3,9%-ról. A Fitch az új cél túllépésére számít, és 5,6 százalékos hiányt prognosztizál. A gyengeség elsősorban a fogyasztási adóbevételek csökkenéséből adódik, miközben az inflációhoz kapcsolódó kiadások és a felhalmozódott kamatteher növelte a kiadásokat. Ez azért is szomorú, mert a megnövekedett idei deficit a jövő év költségvetési egyensúlyának betartását is veszélyezteti. A folyamatosan módosításra kerülő költségvetés nem biztosít stabil hátteret, áttekinthetetlen, napról-napra aktualitását veszítő jogi dokumentum.
  • A 2024-es hiánycélt az októberi kiigazításkor nem módosították, és az továbbra is 2,9%. A Fitch nem lát lehetőséget arra, hogy a kormány erre a szintre hozza a hiányt a jövő évben. Ehelyett a hiányt 4,2%-ra prognosztizálja, a hazai fogyasztás élénkülése és a lakossági rezsiárak második felében várható kiigazítása miatt. Nem kell külön hangsúlyoznom, hogy ezen a területen a 2,9 % és a 4,2 százalék igen jelentős eltérésnek minősül. A Fitch a hiányt 2025-re 3,2%-ra tervezi.

A fent idézett minisztériumi közleménynek van egy mosolyra (vagy sírásra?) fakasztó mondata is:

„töretlen a bizalom hazánk iránt”.

A közeli napokban – Orbán Viktor brüsszeli megnyilvánulása kapcsán – a francia államfő felszólította a magyar miniszterelnököt, hogy „vegye komolyan a feladatát, viselkedjen európai módon és ne ejtse túszul a folyamatot”.

Ráadásul még tisztességtelennek is nevezte a hazánkat képviselő kormányfőt!

Nem hiszem, hogy Macron elnök a töretlen bizalom jegyében fogalmazta meg véleményét!

Dr, Dávid Ferenc

Valódi Hírek