Méretes csörte: Kőkeményen beolvasott Orbánnak a neves alkotmányjogász, amiért ezt tette a kormányfő Magyarországgal

Kendőzetlen ítéletet mondott a miniszterelnökről.

Fleck Zoltán alkotmányjogász szerint az Európai Bizottság lényegileg

engedett Orbán Viktor Ukrajnával kapcsolatos zsarolásának,

ezért engedélyezték 10 milliárd euró EU-s pénz utalását a magyar kormánynak.

A HírKlikknek adott interjújában Fleck elmondta, az EU-nak fontosabb, hogy az orosz–ukrán háborút képes legyen befolyásolni, és a putyini faktor ellen védekezni tudjon. Szerinte ebben Magyarországnak ebben csekély szerepe van csupán. „Szerintem be fogják áldozni a »magyar ügyet«, és azt mondják, majd valahogy máshogy oldjuk meg az autokrácia problémáját.

„Például azzal a már az európai asztalokon levő tervvel, hogy intézményesítsék azt a megoldást: hogyan lehet kikerülni a zsarolást. Vagyis nem igaz, hogy az EU nem tanul az esetből, nyilván tanulni fognak. Ha most sikerül zsarolni, akkor az a veszély, hogy Orbán máskor is meg fogja próbálni, erre fel kell készülni az Európai Uniónak. Úgyhogy a másodrendű tagságunk az elő van készítve már.”

Orbán Balázs a minap azt mondta: Magyarország csak akkor hagyja jóvá, hogy Ukrajna négy éven át 50 milliárd eurós támogatást kapjon az EU-tól, ha az odaadja a Magyarországnak járó pénzt, és lemond arról, hogy számonkérje az Orbán-kormányt a jogállamisági normák teljesítése, valamint a magyarországi rendszerszintű korrupció ügyében.

Ennek kapcsán az alkotmányjogász kifejtette, hogy ez nem a miniszterelnök politikai tanácsadójának elszólása volt, mert

az Orbán-rendszerben senkinek sem lehet önálló véleménye.

Emlékeztetett rá, hogy korábban Lázár Jánosnak és Navracsics Tibornak is voltak kiszólásai, de mindkettőjüket először „félretették”, majd miután „megfegyelmezték” őket, „visszaszivárogtak”.

Fleck abbéli félelméről is beszélt, hogy egy ilyen autokratikus politikusnak, mint Orbán, semmi sem drága,

„a magyar állampolgár élete, Magyarország szuverenitása, az uniós tagságunk – semmi nem érdekes”.

Szerinte az okozza a problémát, hogy aki demokratikusan gondolkodik, az nem tudja kezelni az ilyen zsarolásokat, ezért tehetetlen az EU is és ezért tehetetlen a magyar ellenzék is Orbánékkal szemben.

Fleck Zoltán szerint ugyanakkor folyamatosan eljelentéktelenedik Magyarország. „Sikerült Orbánnak elintéznie, hogy Európa éltanulóiból páriák lettünk, akiket semlegesíteni kell valahogy. Ha a szavunkat már nem lehet elhinni, akkor kevesebb súlyt kell adni a szavunknak.”

Valódi Hírek