Egész Magyarországot taccsra vághatja a friss bejelentés: Varga Mihály már nagyon készül

És még reklámozzák is ezt.

Magyarország célja, hogy regionális pénzügyi központtá, valamint

az európai pénzügyi piacra belépni kívánó kínai pénzintézetek hídfőállásává váljon (!)

– tette világossá Varga Mihály a Multilaterális Fejlesztésfinanszírozási Együttműködési Központ (MCDF) vezérigazgatójával folytatott találkozóján a Pénzügyminisztérium szerdai közleménye szerint.

Az MTI közlése szerint Varga Mihály kijelentette: a szervezettel való együttműködés

„megerősíti széles körű kétoldalú partnerségünket az ázsiai régió országaival,

amely a Keleti Nyitás (így, nagybetűkkel – a szerk.) szempontjából nagy jelentőséggel bír”.

„A Bank of China, a China Construction Bank és a Kínai Fejlesztési Bank magyarországi működése jó példa arra, hogy a kínai pénzintézetek hogyan lehetnek sikeresek Magyarországon”

– mesélte a pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy „mára

Magyarország a kínai befektetők első számú célpontjává vált Közép-Kelet Európában,

a kínai befektetések összértéke 2022-re elérte a 8 milliárd dollárt.

„Kína ezeken felül Európán kívül az első legfontosabb kereskedelmi partnere hazánknak. Ugyanakkor Magyarország is szép sikereket ért el Ázsiában”

– magyarázta Varga Mihály.

A miniszter szavai szerint „ezt bizonyítja” többek között, hogy az elmúlt években sikeres államkötvény-kibocsátásokat hajtottunk végre a kínai és hongkongi kötvénypiacokon, „ezzel biztosítottuk, hogy hazánk finanszírozása több lábon álljon” – hiszen évek óta nem érkeznek Magyarországra az EU-s pénzek, amiért az Orbán-kormány nem hajlandó teljesíteni az unió feltételeit – jegyezzük meg.

„Emellett 2021-ben sikeres Zöld Panda kötvénykibocsátást hajtottunk végre a kínai piacon, és 1 milliárd renminbi, azaz mintegy 50 milliárd forint értékű zöld államkötvényt bocsátottunk ki”

– jelentette be a pénzügyminiszter, aki azt is közölte:

a következő kínai kötvényprogramot 2024-re tervezik.

Az Ázsiai Infrastrukturális Fejlesztési Bankhoz (AIIB) kötődő MCDF fő célja, hogy pénzügyi forrást biztosítson infrastrukturális fejlesztések előkészítéséhez. Magyarország 2021-ben csatlakozott az alaphoz.

Megírtuk, hogy Oszkó Péter volt pénzügyminiszter a közelmúltban hangsúlyozta: az ázsiai felzárkózás lassul, a magyar adatok pedig csak akkor néztek ki jól, amikor ömlött a pénz Magyarországra. A szakember jelezte, nyilvánvalóan nem igaz, hogy a nyugati gazdaságok összeomlanának, ugyanis az adatok nem ezt támasztják alá.

Emlékeztetett, hogy már a szocializmusban is ez volt a hivatalos kommunikáció, hogy a Nyugat vergődik, az adatok viszont azt mutatják, hogy

Kína küzd strukturális problémákkal.

Sőt, – tette hozzá – lassul a keleti felzárkózás, a korábbi várakozásokhoz képest ma már sokkal messzebb van annak a realitása, hogy Kína a GDP tekintetében utolérje Amerikát.

Valódi Hírek