Frappánsan vágott vissza Karácsony Gergely Orbánéknak, miután kiderült, mit terveznek Budapesttel

Ők inkább 8-10 ezer családnak teremtenének otthont az új városrészben.

Mint megírtuk, Orbán Viktor kormánya értékesíteni tervez egy fél kerületnyi területet egy arab milliárdosnak, hogy Dubaj-stílusú felhőkarcolókat emeljenek a Hősök tere környékén; ráadásul az építkezést akár kiemelt kormányzati beruházássá is nyilváníthatják, hogy ne lehessen beleszólásuk a helyieknek az építkezés mikéntjébe.

Arról is beszámoltunk, hogy az üggyel kapcsolatban megszólalt Karácsony Gergely főpolgármester is, aki Facebook-oldalán reagált a roppant „szuverén” magyar kormány tervére. Majd arról is írtunk, hogy a kormány jelezte: egyetért azzal, hogy az érintett területek „a központi költségvetési bevételek növelése érdekében” versenyeztetéssel kisajátítsák (…) speciális értékesítés keretében”.

Most Karácsony Gergely az üggyel kapcsolatban a Népszavának elmondta: a főváros nem zárkózik el a magasházaktól Rákosrendezőn, de előtte látványvizsgálatot tartanának.

Közölte:

előzetes egyeztetés nélkül viszont a budapesti vezetés semmit sem támogat.

A főpolgármester a lapnak adott válaszában leszögezte: feltételként támasztják, hogy hozzák nyilvánossága a budapestiek háta mögött elfogadott titkos határozatot, valamint a kormányzati üzlet részleteit, és előbb velük állapodjanak meg. Nemcsak a beépítési magasság fontos, hanem a funkció is – mondta.

„A 130 méter »csak« háromszor akkora, mint amilyen magasan Gábriel arkangyal alakja áll a Hősök terén, vagyis még mindig elcsúfítja a történelmi városképet. Mi nem idegeneknek készülő luxuslakásokat szeretnénk,

hanem 8-10 ezer budapesti családnak megfizethető otthont”

– tette hozzá Karácsony.

A főpolgármester kabinetfőnökével, Balogh Samuval ismertette pénteken a főváros Rákosrendezőre vonatkozó jövőképét, amelyben a főszerep a zöldfelületé és a vízé lenne, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a klímaváltozásra. Mint írták, a Budapest Parkra keresztelt új negyedben egy 30-40 hektáros városi közparkot hoznának létre, benne a negyeden átfolyó Rákos-patak vizéből felduzzasztott tóval. A már rendelkezésre álló és fejlesztendő kötöttpályás közlekedésnek és az új gyalogos- és kerékpárostengelyeknek köszönhetően a közlekedés fenntartható módon zajlana a 8-10 ezer családnak otthont adó új városrészben.

A negyed kialakításakor kiemelt szerephez jutna

  • a megújuló energia használata,
  • a városi hőszigethatásokat csökkentő térszervezés,
  • kötelező lenne a zöldtető,
  • a csapadékot pedig a szivacsváros elve alapján helyben hasznosítanák.
  • Emellett nagy figyelmet fordítanának az építészeti minőségre,
  • amelynek egyik feltétele, hogy építészeti tervpályázatokat írjanak ki.

Karácsony elmondta, lenne tehát miről beszélni, de ehhez szerintük partnerségre lenne szükség a főváros, az érintett kerületek, a magyar állam és a piaci befektetők között. Jelezte azt is, hogy nagy társadalmi támogatottságot élvező tervek nélkül a tervezett fejlesztések könnyen elakadnak, vagy a város számára káros irányt vesznek.

Balogh Samu rámutatott, Rákosrendező jövőjével kapcsolatban politikai oldalakon, ciklusokon átívelő konszenzus van. Éppen ezért szerinte elképesztő, hogy „a kormány egy befektető érdekeit szem előtt tartva

kidobja a már elkészült terveket, és hátat fordít a konszenzusos (egyetértésen alapuló – a szerk.) célkitűzéseknek”.

Kapcsolódó:

Kiszivárgott Lázárék szupertitkos terve: Kiderült, miről seftel az arabokkal az Orbán-kormány

https://nyugatifeny.hu/2023/11/24/oriasi-balhe-tort-ki-kegyetlenul-kiosztotta-orbanekat-karacsony-miutan-kiderult-mire-keszul-a-fidesz-budapesten

Valódi Hírek