Derékfájás elleni tippek: tanácsok gyógytornásztól

A derékfájás bénító és egyben tartós probléma is lehet, amely a napi tevékenységeinket nagyban befolyásolhatja, de általános jólétünkre is hatással van. Rossz testtartás, az izmok megfeszülése, vagy esetleg más, a háttérben meghúzódó egészségügyi probléma is okozhatja. A megelőző intézkedéseknek ilyenkor előtérbe kell kerülniük. Nézzünk meg néhány jótanácsot a gyógytornásztól.

A legfontosabb a fájdalom forrásának pontos beazonosítása

Még a kezelés megkezdése előtt elengedhetetlen a fájdalom forrásának beazonosítása. A gyógytornász egy alapos állapotfelmérést végez annak megállapítása érdekében, hogy feltárja, izom- vagy ízületi problémák okozhatják-e a fájdalmat, esetleg egyéb betegségünkhöz társulhat. A kiváltó ok megértése elengedhetetlen a célzott és hatékony kezelési terv kidolgozása érdekében.

Erősítő gyakorlatok

A törzsizmok gyengesége nagyban hozzájárulhat a derekunk fájdalmához. A gyógytornász speciális gyakorlatok végzését írhatja elő, amelyek a hát alsó részét, a hasat és a medence izmait is megdolgoztatják. A rendszeres torna stabilitást fog biztosítani a gerincünknek, amely így képes lesz támogatni a megfelelő testtartásunkat is.

Nyújtó gyakorlatok

Ahhoz, hogy izmaink kevésbé legyenek feszesek és a rugalmasságunk fokozódjon rendszeresen nyújtógyakorlatokat kell végeznünk. Koncentráljunk azokra a helyekre, amelyek a derék környékén találhatók meg, beleértve a hát alsó részét és a csípőt is. A szakember mindig a mi igényeinkhez és állapotunkhoz fogja igazítani a gyakorlatokat.

Ergonómia

Nézzük meg az otthoni és a munkakörnyezetünket is ergonómiai szempontból. Az irodában a székünket, otthonunkban pedig legtöbbször az ágyunkat vegyük górcső alá. A megfelelő magasságú íróasztalok és az ergonomikus székek csökkenthetik a fájdalmat és hozzájárulhatnak az egészségesebb testtartáshoz. Ezt is figyelembe kell venni a derékfájás kezelésénél.

Kontrolláljuk a súlyunkat

A túlsúly további terheket róhat a derekunkra és a hátunk alsó részére. A szakemberek erre is odafigyelnek és segítenek egy hatékony testsúlykezelési terv összeállításában is. Az egészséges testsúly elérése csökkentheti a derekunkra nehezedő nyomást és javulhat általános közérzetünk is.

Megfelelő emelési technikák elsajátítása

A rossz testtartás és a súly mellett oda kell figyelnünk az emelési technikánkra is, mert sok esetben egy rossz mozdulat is elég a derékfájdalom kialakulásához. A szakember megtaníthatja nekünk, hogy miként végezzük el a nehezebb súlyok emelését anélkül, hogy károsítanánk egészségünket, ne érjen bennünket sérülés.

Táplálkozás, vitaminok

A gerinc porckorongjainak rugalmasságát meg kell őriznünk és ehhez elengedhetetlen pár szabály betartása. Kiegyensúlyozott és alapvető tápanyagokban gazdag étrendet tartsunk. A kálcium és a D-vitamin nagyon fontos a gerinc általános egészségének fenntartása érdekében. Konzultáljunk szakorvossal, aki segíthet összeállítani a megfelelő tápanyagösszetételt.

Egyéni kezelési tervek

Minden ember és minden fájdalom más és más, a fájdalomcsillapítási módszerekről nem is beszélve. Az egyéni igényeket a gyógytornászok figyelembe veszik és ehhez egyéni kezelési terveket állítanak össze. A kezelések között szerepelhetnek különféle gyakorlatok és a manuálterápia is, hiszen csak így lehet átfogóan kezelni egy derékfájdalmat.