Mit művel Orbán? Forródróton küldött súlyos üzenetet külföldre

Mi volt ilyen sürgős?

Orbán Viktor csütörtök délután telefonon megbeszélést folytatott Pedro Sanchez spanyol kormányfővel, az Európa Unió Tanácsának soros elnökével, úgy is, mint a jövő év második felében az EU-elnökséget adó ország vezetője közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A megbeszélés során Orbán „kísérletet tett arra, hogy meggyőzze spanyol kollégáját az európai egység megőrzésének szükségességéről jelentette ki Havasi Bertalan.

Tekintettel arra, hogy Ukrajna EU-csatlakozása ügyében jelentős véleménykülönbség áll fenn a tagállamok között, Magyarország javasolja, hogy az Európai Tanács soron következő ülésének napirendjéről vegyék le a kérdést. Magyarország Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését előkészítetlennek és időszerűtlennek tartja mondta a spanyol kormányfőnek Orbán sajtófőnökének közleménye szerint.

Mint ismert, Orbán Viktor minden eszközzel akadályozza Ukrajna EU-csatlakozását. Ez azonban sok európai vezető szemét szúrja, sőt: az egységes döntéshozatal blokkolása indokot ad arra, hogy beszüntesse az Európai Tanács beszüntesse az egyhangú döntéshozást, és áttérjenek a többségire, amelynek során csak a tagállamok többségére van szükség egy döntés elfogadásához, nem pedig az összesre.

Az ügyben Rónai Sándor, a DK EP-képviselője is megszólalt. Szerinte Ukrajna csatlakozásának akadályozása Vlagyimir Putyin érdekében történik.

Valódi Hírek