Egyik pillanatról a másikra jött a méretes fordulat: Navracsics Tibor mégis eldurranthatja a pezsgősdugót?

Jön a happy end?

Két brüsszelezés közt a kormány egyre idegesebben várja az Európai Uniótól a befagyasztott fejlesztési források folyósítását. Igaz, ahhoz, hogy a megállapodás létrejöhessen,

még az ünnepek előtt meg kell állapodni az igazságügyi reformcsomagról.

November közepén az adott okot a kormányzati ünneplésre , hogy az Európai Bizottság jóváhagyta Magyarország módosított, a megfizethetőbb, biztonságosabb és fenntarthatóbb energiaellátást célzó, 4,6 milliárd euró (mintegy 1800 milliárd forint) értékű helyreállítási tervét. Navracsics Tibor akkor büszkén jelentette be a folyósítások megkezdését.

A következő hét év fejlesztési kereteiből több mint 4000 milliárd forintot már előzetesen jóváhagyott az Európai Bizottság az agrár- és vidékfejlesztési programokra. A magyar társfinanszírozással együtt pedig közel 14 ezer milliárd forint állhat Magyarország rendelkezésére.

Az előző hétéves ciklus alatt rendelkezésünkre álló mintegy 12 ezer milliárd forint 95%-át már lehívtuk – a kormány egy fillért sem szándékozik Brüsszelben hagyni. Ehhez viszont 2023. december 31-ig be kell nyújtani a számlákat az uniós intézményrendszer felé.

(Index / Nyugati Fény)

Valódi Hírek