A forralt borok receptjének dokumentumait is látni akarják.
Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára országos téli szezonális
ellenőrzést rendelt el
december 4. és 31. között.
Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja – a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei egyaránt közreműködnek a vizsgálódásokban. A közel egy hónapig tartó mustra célja a téli ünnepi időszak legnépszerűbb termékeinek és vendéglátóhelyeinek ellenőrzése – olvasható az Agrárminisztérium friss közleményében.
Az államtitkár kifejtette, hogy – az ünnepi időszaknak megfelelően – a húsok előállítását és forgalmazását helyezik az ellenőrzések fókuszába, de az élőhal és édesipari termékek kereskedelmét is figyelemmel kísérik a szakemberek.
Az adventi vásárokra kitelepült vendéglátóhelyek működését, valamint a borászati és alkoholos termékeket ugyancsak górcső alá veszik. Emellett a Nébih vizsgálja a kisállateledeleket, köztük a téli madáreleségeket, továbbá a halszállítók és az őstermelők tevékenységét – részletezte a tárca.
Mint írták, a hús- és húskészítmények előállításánál – többek között – a vágóhidakat és daraboló üzemeket, a forgalmazás esetében pedig a hiper- és szupermarketeket, a szaküzleteket, a nagykereskedelmi egységeket, valamint a logisztikai központokat ellenőrzik. A vizsgálatok célja, hogy a vizsgált létesítmények tevékenysége és az általuk előállított, valamint forgalmazott élelmiszerek
megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak
– közölték.
Az édesipari termékek esetében elmaradhatatlan az ünnephez kapcsolódó szaloncukrok mustrája. Az édességeknél – a nyomonkövetés mellett – a lejárati idő feltüntetése is lényeges. Az élőhal-árusítás során az állatvédelmi kritériumok megvalósulását is vizsgálják az ellenőrök: például, hogy a levágás előtt megfelelő módon elkábítják-e az állatot – fejtette ki Nobilis Márton.
A közlemény kitér arra is, hogy az adventi rendezvényeken kitelepült vendéglátóknál a higiéniai szabályok betartását, továbbá a személyi és technológiai feltételek, valamint a nyomonkövetés teljesülését is vizsgálják a szakemberek.
A forralt bor forgalmazásánál – többek között – utánanéznek az előállításhoz használt alapanyagok eredetének és a receptúrát tartalmazó dokumentum meglétének – tették hozzá.
A cél mindenekelőtt az, hogy élelmiszer-biztonsági szempontból is nyugodtan teljenek az ünnepek – fogalmazott az államtitkár.
(MTI)
(Kiemelt képünkön Nagy István agrárminiszter látható)
Kapcsolódó cikk:
https://nyugatifeny.hu/2023/11/28/riaszt-a-nebih-ha-ezt-megvetted-a-boltban-veszelybe-kerulhetsz