Dagad a botrány: Újabb körözést adtak ki a Jobbik volt kémpolitikusa ellen

Megszólalt az ügyvéd.

Újabb körözést adtak ki a KGBéla-ként ismertté vált, több mint egy éve szökésben lévő volt jobbikos EP-képviselő ellen – hívta fel a figyelmet a Blikk. A lap a rendőrség honlapján vette észre, hogy az 5 éves fegyházbüntetés elől vélhetően Oroszországba menekülő férfi nem fizette be a költségvetési csalás miatt rá kiszabott 1,2 millió forintos büntetést sem,

ezért adták ki ellene újból a fényképes körözését.

Mint ismert, Kovács Bélát még tavaly szeptemberben ítélték el jogerősen öt év fegyházra. A vád szerint Kovács az Európai Unió intézményei ellen, Oroszország javára folytatott kémkedési tevékenységet, de költségvetési csalással is gyanúsítják. Kovács a rá kiszabott büntetés letöltését nem kezdte meg, ezért pár hétre körözést adtak ki ellene a hatóságok.

Az információk szerint Kovács Moszkvába menekült, azóta pedig nem is járt Magyarországon.

„Elfogása esetén a terheltet őrizetbe kell venni és 72 órán belül a legközelebbi büntetés-végrehajtási intézetbe kell előállítani. A 1.200.000 Ft pénzbüntetés maradéktalanul történő megfizetése esetén az előállítástól el kell tekinteni”

– írták a police.hu-n megjelent frissen kiadott körözésben.

Forrás: police.hu

Ugyanakkor jelezték, nem valószínű, hogy Kovács valóban szabadon távozhatna, ha letenné az 1,2 millió forintot, ugyanis a Kúria jogerősen 5 év fegyházra ítélte a volt jobbikos politikust, ám a büntetés letöltését a szökése miatt nem kezdte meg.

„Nem hallottam az újabb körözésről, meg is vagyok lepve.

Nem látom különösebb értelmét. Vélhetően arról van szó, hogy a be nem fizetett összeget fogva tartásra váltanák át a hatóságok, ezért adhatták ki a külön körözést”

– idézte a lap Bólyai János ügyvédet, aki annak az ügyvédi irodának a jogi képviselője, amelyik évek óta ellátja Kovács védelmét.

„Én az elmúlt időszakban nem találkoztam Kovács Bélával. Telefonbeszélgetésre emlékszem. De semmit nem tudunk róla.

A média arról írt, hogy Oroszországban telepedett le. Én azt gondolom, ez helytálló.

De nem hinném, hogy a mostani beadványt azért szorgalmazta volna, mert haza akarna térni, inkább az eljárás – álláspontunk szerint – elfogadhatatlan voltára. Különösen, ami a titkossá minősítését illeti. Természetesen arról nem beszélhetek, miként tartja az iroda a kapcsolatot a körözött elítélttel. Tudjuk, hogy hatóságok figyelhetik a kommunikációs csatornáinkat,

egy ügyvéd pedig nem segítheti elő a szökésben lévő ügyfél lebukását”

– részletezte az ügyvéd.

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/06/14/nemzetkozi-elfogatoparancsot-adtak-ki-a-jobbik-egykori-oroszparti-politikusa-ellen

Valódi Hírek