Kipattant a nemzetközi botrány: Az osztrák kormány nekiment Lázár Jánosnak, miután kirúgta a GYSEV vezetőjét

Ausztria bíróságra vitte az ügyet.

Megírtuk, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter nyomására menesztették november 2-án a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) osztrák vezérigazgató-helyettesét, az ausztriai kirendeltség vezetőjét, Hana Dellamant. Az osztrák szakminisztérium az esettel kapcsolatban közölte: az indoklás és egyoldalú elbocsátás ellentmond a társaság jogi szerződéseinek, ezért jogi lépéseket tesznek az ügyben.

Jogi lépéseket pedig tettek:

Ausztria a hét elején bírósághoz fordult,

miután Lázár János indoklás nélkül kirúgta az osztrák vezérigazgató-helyettest. A bécsi kormány környezetvédelmi, közlekedési, innovációs és technológiai minisztere az RTL Híradójának elmondta: az év elején tapasztalták először, hogy egyre nehézkesebbé válik a közös döntéshozatal, amelynek egyik példája az osztrák vezető menesztésének ügye is.

„Természetesen ezt nem fogadhatjuk el,

mivel ez ellentétes a régóta fennálló szerződéses megállapodásunkkal, ezért is kell most bírósághoz fordulnunk. Arra kértük a magyar bíróságokat, hogy változtassák meg ezeket a döntéseket”

– közölte Leonore Gewessler osztrák közlekedési miniszter, hozzátéve: ők sosem szóltak bele a magyar fél döntéseibe, ezért ezt Magyarországnak sem lenne szabad megtennie.

„Hana Delleman elbocsátása fenyegetést jelent a cég jövőjének fenntarthatóságára nézve Ausztriában és Magyarországon.

Azért kellett lépnünk, hogy megakadályozzuk a további károkat”

– hangsúlyozta.

A vállalatnak három tulajdonosa van: 65,5 százalékban a magyar állam, 28,3 százalékban Ausztria és 6,3 százalékban a Strabag építőipari vállalat. Lázár a közelmúltban azt mondta, a Strabag tulajdonrészét kivásárolná, sőt, még az osztrák államét is. Mindezzel kapcsolatban az osztrák kormány azonnal jelezte: visszautasítják Lázár elképzeléseit, és világossá tették, nem indokolja semmi, hogy Ausztria eladja részvényeit.

„Engem nem a pénz érdekel, hanem a jól működő vasúti szolgáltatás.

Az én szememben a vasút többről szól, mint a nyereségről.

A kérdés, ami az asztalon van, és amire fókuszálunk az a bírósági ügy, amit beadtunk. Hogy visszavonjuk a döntéseket, amit Lázár János egymaga hozott meg”

– húzta alá az osztrák miniszter.

Kapcsolódó:

https://nyugatifeny.hu/2023/11/16/most-tort-ki-a-hatalmas-botrany-lazar-janos-hirtelen-kivagta-a-gysev-osztrak-vezetojet

Valódi Hírek