Váratlant léptek: Csavarnak egyet a helyi közlekedésen az egyik városban

Vajon mi lehet a háttérben?

Tatán január elsejétől mindenki számára ingyenes lesz a tömegközlekedés.

Tavasszal pedig felmérik, hogyan változott az utazók száma – közölte a Komárom-Esztergom vármegyei település önkormányzata pénteken.

Mint írták, jelenleg az önkormányzat évente 120 millió forintot fizet azért, hogy a helyi buszközlekedés működhessen – elmondásuk szerint ennyivel száll be az állam is.

A jegyek eladásából 30 millió forint bevétel származik – tájékoztattak. A képviselő-testület a legutóbbi ülésén fogadta el a Fidesz-KDNP-frakció javaslatát, hogy az önkormányzat vállalja át a jegyek költségét, és így bárki ingyenesen utazhasson a járatokon.

Tatán 5 ezer tanuló már 20 éve térítés nélkül veheti igénybe a buszközlekedést – részletezték. Michl József polgármester az intézkedéshez kapcsolódóan közölte: most arra kíváncsiak, többen fognak-e busszal közlekedni, ha mindenkinek kifizetik a jegyét.

Annyi biztos, hogy a tömegközlekedés gondolata egyre több embert foglalkoztat Magyarországon, miután hétről hétre komoly üzemanyagár-emelkedésekkel szembesülhetünk.

Ráadásul az értesülések szerint januárban egy 41 forintos drágulás szemtanúi is lehetünk, mivel a kormány szerint „brüsszeli nyomásra” uniós szintre kell emelni az üzemanyagok jövedéki adóját – ugyanakkor ezt az „elvárást” a közösség semmilyen fórumon nem hangsúlyozta.

Az utóbbi hónapokban a MÁV körül kialakult problémák borzolták leginkább a kedélyeket: a közlekedőknek a rendszeres késések mellett „vasútbezáró” Lázár János építési és közlekedési miniszter friss intézkedéseivel is meg kellett birkózniuk.

(MTI/Tata Város/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek