Halálos kínai járvány terjed Európában: Súlyos dolgokra figyelmeztet a szakember

Kiderült, milyen tüneteket okoz.

Megismétlődni látszik a történelem: gyerekeket támadó, tüdőgyulladást okozó betegség kezdett terjedni Kína északi részén és Peking környékén.

Most lesz a kínai holdújév, ilyenkor a kínaiak rengeteget utaznak, ez volt az oka négy éve is, hogy a koronavírus olyan gyors terjedésnek indult világszerte.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Kína tanultak az akkor történtekből: a kommnista diktatúra most nem tikolja el az adatokat, és a világszervezet is szigorúbb lett.

Szlávik János infektológus pénteken reggel a Rádió 1-en Sebestyén Balázsék műsorában mondta el, mit lehet tudni az új fertőzésről.

Az orvos szerint az a fajta tüdőgyulladás, ami most terjed Kínában, annak köszönhető, hogy a csak nemrég feloldott covid-korlátozások után lekerült a maszk az emberekről, a gyerekek pedig így a közösségekben, ahogy máshol a világon is, könnyedén elkapják a most aktuálisan terjedő fertőzéseket.

Ezt a tüdőgyulladást a Mycoplasma nevű baktérium okozza, mely legtöbb esetben lábon kihordható,

enyhe lefolyású tüdőgyulladást eredményez.

Tény az is, hogy könnyű széthordani a világban utazások során. A fertőzés már Európában is megjelent, Dániában és Hollandiában számoltak be az esetszámok növekedéséről.

A Mycoplasma jól reagál antibiotikumokra, ám Szlávik doktor arra is figyelmeztetett, hogy a baktériumoknál a túlzott antibiotikum-használat védekező reakciót vált ki, vagyis egyre erősebb gyógyszerek szükségesek a megfékezésükhöz.

Szlávik elárulta azt is, hogy a gyógyszergyárak az elmúlt években komoly kutatásokat végeztek, hogy az antibiotikumoknak már ellenálló baktériumokat is legyőző, még erősebb gyógyszereket fejlesszenek ki.

Erre azért van szükség, mert manapság sokszor a legegyszerűbb baktériumok ellen is erős antibiotikumot írnak fel az orvosok, így egy idő után a kórokozók ellenállóvá válnak ezek ellen a gyógyszerek ellen.

(Index nyomán)

Valódi Hírek