Bizottsági ülésén hallgatná meg Pintért a DK a védőnői hálózat válsága miatt

December 4-én felelnie kell.

Talán hétfőn Pintér Sándor belügyminiszter is végre bejön a munkahelyére, a Demokratikus Koalíció ugyanis bizottsági ülésén hallgatná meg a tárcavezetőt a védőnői hálózat válásága miatt – olvasható Varga Zoltán lapunkhoz eljuttatott friss közleményében.

Az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke rámutatott, hogy alig fél év alatt óriási károkat okozott a védőnői ellátásban az Orbán-kormány, amely július 1-jén elvette az ágazatot az önkormányzatoktól.

A Független Egészségügyi Szakszervezet szerint 5 ezer körzetből 650-ben csak helyettesítéssel tudják megoldani az ellátást, 277 területi és 50 iskolai védőnői állás pedig betöltetlen – részletezte.

Varga végül a kisgyermekek és édesanyák egészségét fenyegető krízishelyzet miatt az a bizottság elnökeként Pintér rendkívüli bizottsági meghallgatását kezdeményezte december 4-ére.

A DK szerint szociáldemokrata fordulat nélkül a védőnői szolgálat gyors leépülése folytatódni fog,

hiszen minden közszolgáltatás tönkre megy, amelyet az Orbán-kormány elvesz az önkormányzatoktól – hangsúlyozta a politikus.

Ezért épültek le az állami iskolák és kórházak, és ezért tiltakoznak jelenleg az önkormányzatok a szakrendelőik államosítása ellen – emelte ki.

A Dobrev Klára vezette árnyékkormány azonban szociáldemokrata fordulatra készül a kormányváltás után: visszaadná az önkormányzatoknak a védőnői ellátást – amelyek ezt vállalnák –, valamint tisztességes fizetést biztosítana a védőnőknek és az egészségügyi dolgozóknak – szögezte le Varga.

Valódi Hírek