Borított a főigazgató: Kiderült, miért maradtak el tömegével a műtétek a magyar kórházakban

Ezrek műtéteit kell elhalasztani.

„Nekünk az fáj a legjobban, hogy idén hatezer műtét ragadt benn, vagyis ennyi beteg ellátása nem valósult meg,

és nem azért, mert nem volt rá forrás”

mondta Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója az economx.hu-nak.

A főigazgató hozzátette: ennek pontos okait nem tudják megállapítani, mert mindez nem magyarázható az orvos- és szakdolgozóhiánnyal, eszközhiány pedig nincs – mutatott rá. Ugyanakkor elismerte, a jelenleg rekordszinten, mintegy 125 milliárd forinton lévő kórházi adósságok „okozhatnak féket a gazdasági vezetők gondolkodásában”, de úgy véli, mégsem ez az oka az elmaradt műtéteknek.

Mint mondta, a koronavírus-járvány okán a halasztható műtéteket el kellett napolni, ennek következtében a várólisták megnövekedtek, és jelenleg is azon dolgoznak, hogy ezt az elmaradást behozzák. Kiss Zsolt hozzátette, ehhez több műtétet kell elvégezniük.

„Számszerűsítve azt mondanám, hogy 36 800 várakozó, akiket 60 napon belül el is látnak az intézmények, egy megfelelő helyzet lenne”

– mondta, hozzátéve, három várólistát (a kiterjesztett gerincműtéteket, a térd- és a csípőprotézis műtéteket) leszámítva a kórházak mindenhol teljesítették az idei elvárást.

Kiss Zsolt elmondta, évente 10 ezer térdprotézis műtétet végeznek, jelenleg 12 ezren vannak a várólistán, ami azt jelenti, hogy

a betegeknek egy évet kell várniuk a beavatkozásra.

„A rendszer felelős gondozóiként semmiféleképpen nem engedhetjük ezt meg!”

– jelentette ki a főigazgató, aki elmondta azt is, hogy csípőprotézis műtétből évente 14 700-at végeznek, erre jelenleg 7600-an várakoznak, és „ott sem teljesül a két hónapos várakozási idő, hanem

sokkal többet kénytelenek várni a betegek. Szóval van még teendő a kórházakban”.

A NEAK főigazgatója korábban jelezte, a várólistákkal a halálozások mértéke is jelentősen megemelkedik.

Valódi Hírek