FRISS: Közös ellenzéki listát kezdeményez a DK a budapesti önkormányzati választáson

Az új választási törvény miatt van erre szükség.

A Demokratikus Koalíció kezdeményezi, hogy a demokratikus ellenzéki pártok

közös listán induljanak a budapesti önkormányzati választáson

– jelentette be Kálmán Olga, a DK frakciószóvivője keddi Facebookvideójában.

Ma reggel a parlament házbizottságában a Fidesz egyértelművé tette, hogy napirendre fogja tűzi a Mi Hazánk azon javaslatát, amely listás választássá alakítaná a jövő évi budapesti önkormányzati választást. Ezzel egyértelművé vált, hogy valójában nem a Mi Hazánk, hanem

a Fidesz akarja megváltoztatni a budapesti választást,

hiszen a Fidesz ellenzéki javaslatot egyébként soha nem vesz napirendre. A Mi Hazánk csak a szokásos Fidesz-stróman szerepet játszotta el ebben – jelentette ki a DK-s képviselő.

A Fidesz tehát a választás előtt alig több mint fél évvel,

a szabályok átírásával akarná mérsékelni a borítékolható budapesti önkormányzati vereségét

– hangsúlyozta Kálmán Olga.

A módosítás gyakorlatilag az országgyűlési választáson alkalmazott szabályokat ülteti át a budapesti önkormányzati választásra. Ezek értelmében ha az ellenzéki pártok közös főpolgármester-jelöltet kívánnak indítani, akkor közös listát is kell állítaniuk. Ha nincs közös lista, akkor nem lehet az ellenzéknek közös főpolgármester-jelöltje sem.

A DK ezért kezdeményezi, hogy a demokratikus ellenzéki pártok közös listán induljanak a budapesti önkormányzati választáson.

Ez elengedhetetlen egyrészt ahhoz, hogy Karácsony Gergely az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje legyen és győzni tudjon jövő júniusban, másrészt a közgyűlési többség is csak így biztosítható. Tudjuk a feladatunkat és soha nem tévesztjük szem elől a célunkat, a Fidesz legyőzését. Ezért készen állunk összefogni és közös listát indítani a demokratikus ellenzéki pártokkal a budapesti önkormányzati választáson

– zárta az országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatóját.

A videó itt tekinthető meg:

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek