Mi lesz ebből? Váratlanul Budapestre látogat Orbán kebelbarátja

Ez lesz a találkozó célja.

Még karácsony előtt a magyar fővárosba utazik Recep Tayyip Erdoğan török elnök, hogy december 18-án megtartsák a Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülését.

Mehmet Fatih Kacır ipari és technológiai miniszter a múlt héten látogatott hazánkba, nemrég optimistán nyilatkozott a török-magyar kétoldalú árucsere-forgalomról. Felidézte, hogy „magas szintű stratégiai ülés” volt még augusztusban Budapesten, és ennek folytatása lesz

a török elnök decemberi látogatása.

A Daily Sabah-nak azt is elárulta, hogy a decemberi találkozón a nyáron napirendre került kezdeményezések felgyorsítása lesz a középpontban, így szó esik majd a védelmi ipari együttműködésről is.

Ugyanakkor terítékre kerülhet Svédország NATO-csatlakozása is, mivel a török elnök nemrég a parlament elé terjesztette a kérdést, így Magyarország maradt az utolsó olyan állam, amely még nem ratifikálta az északi ország csatlakozását.

Orbán Viktorhoz a héten Charles Michel, az Európai Tanács elnöke érkezett tárgyalni. A találkozó előzménye lehet, hogy a magyar miniszterelnök nemrég levelet küldött Michelnek. Közölte, hogy megvétózza az Ukrajna csatlakozási tárgyalásairól szóló uniós döntést, amennyiben az európai vezetők ellenzik, hogy stratégiai vitát folytassanak a Kijevvel kapcsolatos politikáról.

A találkozó célja, hogy a két politikus alkut kössön, és a decemberi uniós csúcstalálkozó ne fusson zátonyra. Emellett felmerült még egy forgatókönyv, miszerint ha Orbán él a vétójoggal, egyes országok fontolóra vehetik Magyarország megkerülését a döntés során.

(atv.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek