Kiszivárgott: Meglepő dolog miatt jöhet Orbánhoz az EU egyik legfontosabb vezetője

Mi áll a háttérben?

Ahogy arról már beszámoltunk, hétfőn Magyarországra érkezik Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, hogy kétoldalú tárgyalásokat folytasson Orbán Viktorral.

A magyar miniszterelnök pár napja levelet küldött Michelnek, amelyben azt közölte, hogy megvétózza az Ukrajna csatlakozási tárgyalásairól szóló uniós döntést, amennyiben az európai vezetők ellenzik, hogy stratégiai vitát folytassanak a Kijevvel kapcsolatos politikáról.

Bár az Európai Bizottság korábban hangsúlyozta, hogy nincs helye politikai alkunak az uniós források lehívásáért folytatott tárgyalásokban, bennfentes információk szerint úgy tűnik, Charles Michel célja a látogatással most mégis az, hogy olyan

alkut kössön Orbánnal,

amely megakadályozza, hogy a decemberi uniós csúcstalálkozó zátonyra fusson – írta meg a Politico nyomán az economx.

A lap szerint a diplomaták úgy vélik, hogy a Kijevnek nyújtott amerikai támogatással kapcsolatosan felmerülő kételyek, továbbá a harctéren elért előrelépés hiánya miatt Orbán „felbátorodott”, és szerintük ezúttal többről lehet szó egy teátrális fenyegetésnél.

A kormányfő ellenállásai miatt egyelőre úgy tűnik, hogy az EU-nak jövő év elejére kell halasztania a hivatalos csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával és Moldovával.

Valódi Hírek