Videóval: Megdöbbentő részletek derültek ki a sápi vonatbalesetről

Elkészült a vizsgálati jelentés.

Sáp állomásra engedély nélkül haladt be és ütközött össze az ott állomásozó személyvonattal 2023. november 15-én 4 óra 20 perckor az a 2199 tonna tömegű tehervonat, amely „Megállj!” jelzés mellett csaknem 60 km/h-s sebességgel haladt, majd ezt követően egyenletes sebességgel még mintegy 980 métert megtéve, az ott álló 162 tonna tömegű személyvonatnak ütközött – idézte az RTL Híradó az Építési és Közlekedési Minisztérium részeként működő Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) előzetes vizsgálatát a sápi balesetről.

Mint megírtuk, súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett a vétlen vonat vezetője, amikor összeütközött egy tehervonat egy várakozó személyvonattal a Hajdú-Bihar vármegyei Sáp vasútállomásán november 15-én hajnalban. A vasúti pályában 10 milliós kár keletkezett – hangzott el a MÁV Zrt. helyszínen tartott sajtótájékoztatóján. Négy utas könnyebb sérüléseket szenvedett, a súlyosan sérült vétlen vonatvezetőt viszont mélyaltatásban tartják, jelenleg az intenzív osztályon van.

A tehervonat vezetőjét a rendőrök a múlt héten kihallgatták, de nem vették őrizetbe, így szabadlábon védekezhet. A baleset körülményeit a rendőrség büntetőeljárás keretében, a MÁV saját hatáskörben vizsgálja, a KBSZ pedig azt közölte, nem keresnek felelősöket, leginkább a baleset szakmai okait vizsgálják.

A KBSZ vizsgálatában megállapította: az ütközés következtében a tehervonat mozdonyának hátsó forgóváza két tengellyel, a személyvonat mozdonyának első forgóváza egy tengellyel, valamint az egyik személykocsi első forgóváza egy tengellyel kisiklott, végül a vonatok a vasúti pályát is megrongálva álltak meg.

„Az esemény okainak feltárására, továbbá a tanulságok levonásával a jövőbeni hasonló események bekövetkezésének megelőzésére

a KBSZ szakmai vizsgálatot indított,

annak lezárultával pedig nyilvános zárójelentést készít, amit a honlapján közzétesz”

– áll a jelentésben.

Videó:

Valódi Hírek