Vége a találgatásnak: Most derült ki, kire cserélték le Putyint Szijjártóék

Megkötötték az üzletet.

Magyarország 13 éve dolgozik azon, hogy valódi stratégiai partneri viszonyt alakítson ki Azerbajdzsánnal, amelyet a kormány szövetségesének tekint – mondta pénteken Szijjártó Péter Soltanliban.

A külgazdasági és külügyminiszter állítja, hogy „ez a barátság” nem csupán a földgázon alapszik. Mint közölte, 13 éve, amikor először látogattak az országba, sok kritika érte a magyar kormányt. Véleménye szerint azonban a kritizáló nyugat-európai országok, és azok politikusai most mindent megtennének egy közös fotóért az azeri elnökkel a földgáz reményében.

Megosztotta, hogy a két ország barátsága valós,

a kormány mindig Azerbajdzsán mellett állt

az ország szuverenitása és területi integritása tekintetében. Emellett Szijjártó szerint a kezdetektől világos volt, hogy Magyarország részt venne a karabahi újjáépítési folyamatokban.

Bejelentette, hogy Azerbajdzsán és Magyarország egy megállapodást kötött, amely szerint

Soltanli települést magyar cégek építik majd újra

– a helyiség Hegyi-Karabahban található.

A munkára a KÉSZ Csoport szerződött, a tervek elkészültek, készen állnak a munkálatok megkezdésére, amint erre lehetőség nyílik – derült ki Szijjártó közleményéből. Hozzátette, az újjáépítés lehetővé teszi 5000-6000 ember visszatérését a településre, bár a helyiek nem önszántukból hagyták hátra a lakóhelyüket.

„Noha egy túlságosan hosszú időszak után, a történelem révén végül visszakapják ezt a területet, amely mindig is az Önöké volt”

– fogalmazott.

Mint írtuk, svájci látogatása befejeztével Bakuba utazott Orbán Viktor, ahol Azerbajdzsán elnökének meghívására pénteken részt vesz az ENSZ Közép-Ázsia Gazdaságainak Különleges Programja (SPECA) konferenciáján, emellett pedig a nap folyamán kétoldalú tárgyalásokat folytat Ilham Alijev azeri államfővel.

A magyar miniszterelnök mellesleg nemrég gratulált az azeri elnöknek – így Szijjártó bejelentése sem számít óriási meglepetésnek – miután a muzulmán Azerbajdzsánnak több évtizednyi próbálkozás után idén szeptemberben sikerült elfoglalnia a keresztény Örményországtól Hegyi-Karabah területét, ahonnan azóta

tömegével menekültek el a keresztény őslakosok.

A magyar kormány régóta kacsingat Azerbajdzsánra: Szijjártó még tavasszal közölte, hogy szerintük ez az ország a legmegbízhatóbb földgázforrás, a Türk Államok nélkül pedig – véleményük szerint – nem garantált az orosz gázról leválni próbáló Magyarország energiaellátása.

(Szijjártó Péter/Facebook/Nyugati Fény)

Kapcsolódó cikk:

https://nyugatifeny.hu/2023/09/22/az-orban-kormany-egyedulikent-vetozta-meg-a-haborut-elitelo-nyilatkozatot-az-eu-bol

Valódi Hírek