Kőkemény csörte: Matolcsy György kegyetlenül kiosztotta Orbán Viktort, amiért ezt tette Magyarországgal

A miniszterelnök céljai megtévesztőek – jelentette ki.

Megjelent Matolcsy György jegybankelnök új könyve, amelyben többek között azt írta, hogy „a miniszterelnök időnként felvet egy új célt, jövőképet, de ezek nem mérhetőek,

vagy délibábnak tűnnek, vagy finoman szólva is megtévesztőek”

– hívta fel a figyelmet az Index a Magyar Nemzeti Bank elnökének új kötetére, amelyben Matolcsy korábbi írásait rendszerezte.

„E kötet Magyarország és a magyarok jövőjéről szól, egy lehetséges és sikeres jövőről”

– így kezdi Matolcsy György új könyvét, amely a „Magyar jövőkép és stratégia 2010–2030” címet viseli.

A most megjelent kiadványban a szerző a korábban – 2019 és 2022 között – megjelent írásait szedte csokorba. Mint írták, érdemesebb a hangsúlyt a bevezetésben megfogalmazott véleményére fektetni, ugyanis a jegybankelnök rögtön kitér arra, hogy korábbi cikkei „időnként helyeslést, máskor ellenérzést váltottak ki”.

A jegybankelnök úgy véli, „a kritikusan és önállóan gondolkodó magyarok” osztják nézeteit, míg „a kormányzó politikai elit, főként a miniszterelnök köréből” képviseli az ellenérzéssel bírók táborát. Matolcsy György szerint az ellenérzések, a támadások azonban nem a tényeket cáfolták, nem az új megközelítéseket rótták fel neki, hanem azt, hogyan mer kritikusan megszólalni egyes kérdésekben, és azt, miért is meri számonkérni a rendszertől – amelynek tagja –

„a kormányzás gyengeségeit”.

„Az első vélemény látja és bevallja a kormányzati hibákat, a második minden jobbító kritikában árulást szimatol, és tévedhetetlennek látja a miniszterelnököt”

– fogalmazott, megjegyezve, sem a miniszterelnök, sem ő nem tévedhetetlen. Hozzátette, mindenkinek szüksége van visszajelzésre, vitára, javaslatokra.

„Minél többször szerez többséget, sőt kétharmadot egy politikai erő, annál nagyobb szüksége van vitákra,

alternatívákra”

– jelentette ki, kiemelve: a párás szemű, minden kételkedéstől mentes csodálók négyévente a győzelem éjszakáján érthetőek, de ha ez még évekig tart, akkor a rendszer eltéved.

Közölte: ez történt Magyarországon, és ezért nem állunk nyerésre a 2020-as évtizedben, sőt, úgy jelezte, amennyiben 2030-ra így folytatjuk, akkor

az Európai Unió leggyengébb öt tagállama között találjuk majd magunkat.

Valódi Hírek