A legváratlanabb helyről kapott kőkemény kritikát a terv, amellyel felforgatnák Budapest működését

A Velencei Bizottság is hasonló állásponton van.

Tarlós István nem támogatná, hogy tisztán listás rendszerben válasszák meg a Fővárosi Közgyűlés tagjait. Budapest volt főpolgármestere úgy nyilatkozott az atv.hu-nak, hogy az önkormányzati rendszerben inkább a közvetlen választással szimpatizál, valamint meglátása szerint egyértelmű, hogy a főpolgármestert és a polgármestereket is ekképp kell választani.

Pár napja a Mi Hazánk benyújtotta javaslatát, amely szerint tisztán listás választási rendszert állítanának vissza a fővárosban az önkormányzati választásokra. Meglátásuk szerint így „Budapest valóban a budapestieké” lenne, a település nem válhatna politikai zsarolás áldozatává.

A dokumentum szerint a közgyűlés tagjait a listás választási rendszer alapján választanák meg a fővárosiak. A listát az a párt állíthatná, amelyiknek legalább 3 kerületben van polgármesterjelöltje, illetve főpolgármester-jelöltet indít.

Tarlós István a témához hozzáfűzte: a Velencei Bizottság nem javasolja, hogy egy évvel a választások előtt változtassanak a választójogi törvényen.

A Fidesz-frakció szerdán úgy nyilatkozott, még nem tárgyaltak a kérdésről. Mindemellett a háttérből kiszivárgó értesülések szerint

a Mi Hazánk éppen a Fidesz érdekében nyújthatta be ezt a javaslatot.

A javaslat egyébként a Fidesz érdekét szolgálná, ugyanis az ellenzéki polgármesterek elfogadottsága meglehetősen magas, azonban a kormánykritikus pártok támogatottsága és a Fidesz népszerűsége között sokkal kisebb a különbség a Republikon kutatása szerint.

Valódi Hírek