Megjöttek a legkínosabb adatok: Valamiben elsők lettünk, de ezt nem fogják kiplakátolni Orbánék

Sokat tettek ezért.

Magyarország lakossága bízik legkevésbé a közmédiában

az Európai Unió tagországai közül – derült ki az Eurobarométer friss kutatásából.

Az Eurobarometer 2023. novemberi kutatása

Az eredményekből jól látszik, hogy ahol a közmédiát szintén leuralta az elmúlt években egy szélsőjobboldali kormánypárt, ott van még hasonlóan nagy bizalmatlanság a közmédiával szemben, azaz Lengyelországban. Ezt a két országot leszámítva mindenhol máshol az unióban az állami tévé- és rádiószolgáltatásokat tartják messze a legmegbízhatóbbaknak.

Hazánkban az is jól látszik, hogy

hatalmas a bizalmatlanság minden hírforrással szemben,

hiszen a legmegbízhatóbbnak tartott közösségi médiában követett barátok és ismerősök, valamint a blogok és podcastek is csak 28-as értéket kaptak a 100-ból. Tehát nincs egy konszenzusos forrás, amelyben a magyarok legalább harmada bízna.

Szokatlannak számít még az EU-tagállamok között, hogy Magyarországon – valamint Lettországban – a legtöbben elvétve figyelik csak a híreket, 30%-nyi magyar mondta ezt, igaz, csak 1%-kal kevesebben nyilatkozták azt, hogy napi szinten követik az eseményeket, 23%-nyian pedig folyamatosan követik nyomon követik azokat. Összehasonlításképpen: Németországban 39% mondta azt, hogy folyamatosan figyelemmel követi a híreket.

A közösségi média platformjai közül a legtöbb helyen a Facebook a legnépszerűbb, de a magyarok között nyert a legnagyobbat, nálunk 83% mondta azt, hogy az elmúlt 7 napban használta. De szeretjük még a Messengert és a Youtube-ot is, előbbit 71%, utóbbit 67% mondta itthon még a kedvencének.

Valódi Hírek