Tovább dagad a botrány: Kőkeményen kiosztották az Orbán-barát múzeumigazgatót, amiért letérdelt a hatalomnak

Felszólították a főigazgatót.

Nyílt levélben szólították fel Dr. Kemecsi Lajost, a Néprajzi Múzeum főigazgatóját, hogy haladéktalanul távolítsa el a Claudia Andujar fotókiállításán kihelyezett kordont, amely sérti a diákok és fiatalok szabad művelődésének jogát – közölte az Egységes Diákfront.

„»Látogassuk meg« együtt a Néprajzi Múzeumot, és

szólítsuk fel a főigazgatót, hogy távolítsa el a kihelyezett kordont❗️

❗️A művészet szabad, annak korlátozása a művészi szabadság korlátozása❗️

❗️NEM a cenzúrára, NEM a diákság korlátozására❗️

❗️A művészet mindenkié, a kultúra mindenkié❗️”

– hívták fel a figyelmet az esemény Facebook-oldalán.

„Találkozzunk a Néprajzi Múzeumban csütörtökön 17 órakor,

szólítsuk fel együtt a főigazgatót, hogy távolítsa el a kordont. Dr. Kemecsi Lajosnak felelőssége van, válaszoljon a kérdéseinkre!

Este 19 órakor pedig ne felejtsétek a tüntetést a Corvinus Egyetemnél,

ahol a kirúgott egyetemi tanárért, Ádám Zoltánért demonstrálunk. A kultúra folyamatos cenzúra és tiltás áldozata”

– írták.

Az Egységes Diákfront nyílt levelét alább közöljük:

„Tisztelt Főigazgató Úr!

Az Ön által vezetett intézményben a napokban kordont helyeztek el Claudia Andujar műalkotásai köré. A kordonra helyezett papírfecni szerint a kiállítás 18 éven aluliak számára nem látogatható.

Ez cenzúra. Ez a művészet korlátozása.

Felszólítjuk Önt, hogy távolíttassa el a kihelyezett kordont. Amennyiben a Néprajzi Múzeum szerint bizonyos művek »homoszexuális propaganda«-ként definiálhatók, az intézmény láthatóan nincs tisztában a művészet fogalmával. A művészet szabad, annak korlátozása a művészi szabadság korlátozása.

Claudia Andujar művei egyszer már cenzúrázva voltak. Ez most megint megtörtént. A művész fotói a janomami törzset mutatja be, ezáltal a valóságot tárja az alkotást megtekintő elé. A valóság akkor is valóság marad, ha egy politikai erő azt megpróbálja eltörölni.

Ezért felszólítjuk Önt arra, hogy ne engedjen a politikai nyomásnak,

álljon ki a szakmájáért és a művészet szabadságáért. A kultúra mindenkié, a művészet mindenkié!

Amennyiben ennek nem tesz eleget, Ön és intézménye aktívan korlátozza a diákságot és a fiatalságot a szabad művelődésében. Azt gondoljuk, hogy ennél a diákság többet érdemel, hogy generációnk tagjaiból akkor lesznek tudatos állampolgárok, ha kulturálódhatnak.

Ebben való akadályozásunk súlyos következményekkel jár. Önnek felelőssége van abban, hogy a művelődéshez való jogunkat szabadon gyakoroljuk. Amennyiben ezt a lehetőséget megvonja tőlünk, abban az esetben

azonnali lemondásra szólítjuk fel!

Tudjuk, hogy Maga szakember. A szakmája számos előnyt és lehetőséget nyújt a társadalom egésze számára, kérjük, hogy ne vonja meg ezeket az előnyöket a diákságtól. Ne legyen a Mephisto Hendrik Höfgenje, a szakmája képviselete nem azt jelenti, hogy pozíciója megtartása végett kiszolgálja a hatalom amorális akaratát. Ellenben kérjük, hogy járuljon hozzá a diákság kultúrához való jogának biztosításához!
Kérdezzük tehát, hogy egyetért-e Ön azzal, hogy:

  • A művészet szabad, azt korlátozni nem lehet
  • A kultúra mindenkié

Amennyiben igen, kérjük azonnali hatállyal távolítsa el az Indiánok. Lelkek. Túlélők. című fotókiállításon kihelyezett kordont azért, hogy biztosítsa a diákok számára a művelődés jogát.

Amennyiben nem, felszólítjuk arra, hogy mondjon le, mivel diszkriminatív eszközökkel korlátozza a kultúra és a művészet szabadságát.

A párbeszédre nyitottak vagyunk, november 16-án, csütörtök délután 5 órakor

kérjük, hogy találkozzon velünk a Néprajzi Múzeumban, hogy választ adjon a követelésünkre.

Üdvözlettel,

Egységes Diákfront”

(Egységes Diákfront/Facebook)

Valódi Hírek