Óriási botrány: Megijedt Orbánék törvényétől a Néprajzi Múzeum, azonnal cenzúráztak egy újabb kiállítást

Fekete szalaggal kerítették el a tárlatot.

Ismét cenzúrázták – 56 év után – Claudia Andujar félig magyar származású brazil fotóművész és aktivista homosze*uálisokról készített fotóit. A Néprajzi Múzeum feltehetően azért dönthetett így, mert levonták a „tanulságot” a Magyar Nemzeti Múzeum esetéből, ezért jobbnak is látták, ha elkülönítik az „Indiánok. Lelkek. Túlélők.” című fotókiállítás egyik, az alkotóművész korai műveit bemutató részét – írta a Népszava.

„A kiállítás ezen része csak 18 év feletti személyek számára látogatható”

– olvasható angol és magyar nyelven egyaránt azon a táblán, amely a kiállításra látogatókat figyelmezteti arra, hogy bizonyos képeket csak 18 év felett lehet megtekinteni.

Megjegyezték, a kiállítást fekete szalaggal kerítették el. A tárlat egyébként a félig magyar származású brazil fotóművész melegek hétköznapjait ábrázoló fotósorozatát mutatja be, viszont a lap szerint a sorozatból csak egy fotót állítottak ki, a többi fotó kivetítőn látható. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a kiállítás középpontjában nem a homosze*ualitás áll, hanem

a brazil őserdőben élő janomami indiánok hétköznapjait mutatja be.

Azt írták, az elkerített részt még egy teremőr is felügyeli. Ugyanakkor a Telex arra hívta fel a figyelmet, hogy a WebArchive-ben visszakereshető előzmények szerint október 26-án még nem szerepelt a látogatókat figyelmeztető szöveg az oldalon.

Mint ismert, L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját Csák János kulturális és innovációs miniszter a napokban arra hivatkozva menesztette, hogy a World Press Photo kiállítás három, melegeknek fenntartott Fülöp-szigeteki idősotthonban készült szociofotója miatt nem tiltották meg a látogatást a 18 éven aluliaknak.

Az ügyben Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnevezésű párt képviselője kért törvényességi felügyeleti eljárást a múzeumot fenntartó Kulturális és Innovációs Minisztériumtól, mert szerinte az „LMBTQ-propagandával” a múzeum vezetősége megszegte Orbán Viktor kormányának „gyermekvédelminek” nevezett törvényét. Csák János miniszter nem sokat firtatta az ügyet, a döntés után a parlamentben azt közölte, „aki nem tudja betartatni a törvényeket, az alkalmatlan vezető”.

„Claudia Andujar emberközeli fotói csodálatos érzékenységgel örökítik meg a törzs tagjait,

és a zárt világukba betörő folyamatokat, a most 92 éves aktivista ugyanis szinte egész életét a janomamik bemutatásának és védelmének szentelte”

– jegyezte meg a kiállításról a Népszava.

Valódi Hírek