Mi a fenét művelnek Kim Dzsongunék? Vérfagyasztó dolgot tettek a minap

A tiltás ellenére is folyamatosan ezen dolgoznak.

A helyi állami média friss közlése szerint Észak-Korea a minap sikeres földi kísérletet hajtott végre egy új típusú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétájának (IRBM) szintén újonnan fejlesztett, szilárd üzemanyaggal működő hajtóművével.

„Az első és második hajtóműfokozatok tesztje nagyon kielégítő eredményt hozott, ami ismét igazolta a nagy tolóerejű, szilárd üzemanyaggal működő hajtóművek tervezésének és gyártástechnológiájának megbízhatóságát és stabilitását, egyszersmind fejlesztésének folytatását”

– fogalmazott a KCNA hírügynökség a történtekről. Mint írták, az ország rakétahivatala jelentősnek véli a hajtóműfokozat fejlesztését, mert meglátásuk szerint Észak-Koreának súlyos és bizonytalan nemzetközi helyzettel, valamint „ellenségeinek ördögi összejátszásával” kell szembenéznie.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tiltó határozatai ellenére Kim Dzsongunék nukleáris és rakétaarzenáljuk folyamatos fejlesztésével erősítik a hadseregüket. Szakértők szerint –akiket a Yonhap dél-koreai hírügynökség idézett – lehetséges, hogy Észak-Korea legutóbbi rakétatesztjeivel reagál Dél-Korea, az Egyesült Államok, valamint Japán egyre szorosabb katonai és diplomáciai együttműködésére vele szemben. A három ország éppen közös hadgyakorlatot tart Dél-Koreában – ismertette korábban az MTI.

Hong Min, a Koreai Országegyesítési Intézet tudományos főmunkatársa úgy fogalmazott a Yonhapnak, hogy Észak-Korea korábban folyékony üzemanyagot használt a rakétahajtóművekhez, ám a szilárd üzemanyaggal működő rakétákat gyorsabban lehet útnak indítani, ráadásul az észlelésük is nehezebb az indítás előtt.

Dél-Korea szerint az északi szomszédjuk egy katonai kémműhold pályára állítását célozta meg, ezt pedig orosz technológiai segítséggel próbálják kivitelezni. Korábbi kísérletük erre sikertelen volt, ám Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin szeptemberi találkozója után nemrég egy orosz kormányküldöttség utazott Észak-Koreába, hogy kereskedelmi és tudományos együttműködésről egyeztessenek – részletezte a KCNA.

Valódi Hírek