Hirtelen megvariálják az adózást – készülhet Magyarország, januártól új szabály jön

Rövidesen élesben fog működni ez.

Januárt 1-jétől 0 százalékos áfamértéket vezetnek be a napilapokra Magyarországon – hívta fel rá a figyelmet a pwc.com.

Az ötlet nem az Orbán-kormánytól származik, ők csupán beleépítenék az új áfakulcsot a magyar jogrendszerbe egy uniós irányelv alapján.

„Az Európai Unió Tanácsa 2022. április 5-én a tette közzé 2022/542. irányelvét a 2006/112/EK (a továbbiakban »Héa-irányelv«) és az (EU) 2020/285 irányelvnek a hozzáadottértékadó-mértékek tekintetében történő módosításáról (a továbbiakban »Irányelv«), mely különböző speciális szabályokat tartalmaz az ingatlanokkal, online jelenléttel, műalkotásokkal, valamint a tagállamok által alkalmazható héa-kulcsokkal kapcsolatban”

– emlékeztettek.

Az irányelv komoly változást hoz a kedvezményes héakulcsok (hozzáadottérték-adó – a szerk.) alkalmazását tekintve a tagállamokban: lehetőséget biztosít bizonyos feltételek mellett

szuperkedvezményes” héamértékek bevezetésére.

Eszerint a tagországoknak joguk van az 5 százaléknál alacsonyabb, akár 0 százalékos héamérték bevezetésére bizonyos termékeknél, például egyes élelmiszereknél, gyógyszereknél.

Czöndör Szabolcs, a PwC Magyarország Közvetett adók csoportjának menedzsere – aki mellesleg korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál főosztályvezetőként tevékenykedett – fontos dologra mutatott rá az online pénztárgépet használó adóalanyok tekintetében:

„A nyugta kiállítás rendszere nemigen változik. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos tájékoztatója alapján a napilapok értékesítésekor

az »E« jelű áfagyűjtőt kell alkalmazni az adóalanyoknak,

hogy a jogkövetés érvényesüljön. Tekintettel arra, hogy az áfagyűjtők alkalmazása és kezelése minden pénztárgép esetében kötelező funkció, így az »E« áfagyűjtő használatához az adóalanyoknak a pénztárgép szoftverét nem szükséges fejleszteni”.

Farkas Gábor, a PwC Magyarország és a PwC közép-kelet-európai régió indirekt adók csoportjának vezetője hozzátette, hogy az áfatörvény értelmezésében vett napilapokkal kereskedő adóalanyoknak

fel kell készíteniük a vállalatirányítási rendszereiket

a január 1-jén hatályban lépő változásokra, valamint új adókódokat kell beépíteniük.

Valódi Hírek