Mi történt? Történelmi meghátrálásra készül Putyin, minden megváltozhat a háborúban

Erre senki sem számított.

Nyitott a párbeszédre az ukrajnai rendezés ügyében Vlagyimir Putyin orosz elnök, de fontosnak tartja az eredményességet – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak nyilatkozva.

Az elnök soha nem zárta ki a kapcsolatfelvételt, az elnök mindig a nyitottságát hangoztatta

– mondta Peszkov, hozzátéve: Putyin „mindig is a produktív kapcsolatfelvétel híve volt és marad” (sic!), amelynek lényege nem a folyamat, hanem az eredmény elérése.

Olaf Scholz német kancellár nyilatkozatával kapcsolatban, amelyben a Putyinnal való tárgyalás lehetőségéről szólt, azt mondta: „aligha mondható el, hogy a mérleg nyelve az orosz érdekek figyelembevétele felé billenne”.

A feszültség fokozása felé vezető újabb lépésnek nevezte, hogy Lengyelország egy harckocsizó zászlóaljat vezényelt a Fehéroroszországgal közös határára. Kifejezte meggyőződését, hogy Minszk mindent megtesz a biztonság fenntartása érdekében.

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn kiadott hadijelentése szerint az orosz erők az elmúlt nap folyamán négy ukrajnai frontszakaszon 11 rohamot vertek vissza, ennek során több mint hétszáz ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

A tárca „provokációnak” nevezte, hogy hétfő reggel a minisztérium sajtóközpontja nevében az orosz erőknek a Dnyepertől keletre lévő területeken végrehajtott „átcsoportosításáról” értesítették a vezető orosz hírügynökségeket. A hírt, amely szerint a műveletet annak érdekében rendelték el, hogy erőket szabadítsanak fel a más irányokba végrehajtandó támadásokhoz,

a TASZSZ és a RIA Novosztyi (mindkettő orosz propaganda) negyed órával a kiadást követően visszavonta.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn a helyi hatóságok ukrán tüzérségi és dróntámadást. A donyecki térségben lévő Horlivkát kazettás lőszerrel támadták. A Kurszk megyei Popovo-Lezsacsi községnél egy civilt egy drónról ledobott robbanószerkezet megsebesített.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (a KGB utódja, az FSZB) donyecki parancsnoksága közölte, hogy elfogtak egy ukrán állampolgárt, aki arra készült, hogy a fűtési szezon kezdetén robbantásokat hajtson végre a régió létfontosságú létesítményeiben.

Az orosz bábállam „Donyecki Népköztársaság” legfelsőbb „bírósága” hétfőn 30 évi szabadságvesztésre ítélte Oleh Zavaleckijt, az ukrán tengerészgyalogság volt szakaszparancsnokát, amiért – az oroszok szerint – tavaly márciusban Mariupolban négy embert saját kezűleg, további kettőt pedig a társaival közösen agyonlőtt.

Az orosz diktátor békülése (?) mögött valószínűleg az áll, hogy már a Kremlből is látszik:

patthelyzet alakult ki a fronton.

November elején az ukrán vezérkari főnök pesszimista nyilatkozatáról mi is beszámoltunk. Valerij Zaluzsnij szerint az orosz–ukrán háború egy „felőrlő állóháború felé halad„.

(MTI nyomán)

Valódi Hírek