Dávid Ferenc: Mélyrepülésben az építőipar is

Vélemény.

Figyelve a múlt héten közzétett KSH-adatokat nem ért meglepetésként , hogy az építőipar is megzuhant. Eltelt az év háromnegyed része, és sajnos minden jel arra mutat, hogy a magyar gazdaság még mindig nem tért magához.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium a hétvégén – nem törődve a tényekkel – győzelmi jelentést adott ki az inflációval kapcsolatban. Az eurózónában 2,9 százalékos a pénzromlás üteme, nálunk viszont „csak” 9,9 százalék, azaz több mint háromszor rosszabb értéket regisztráltunk, mint a 20 euróövezeti ország átlaga.

Hogy miként reagált erre a Nagy Márton által vezetett minisztérium szombaton? Olvassák!

„Itt az egy számjegyű infláció, amihez az online árfigyelő is eredményesen járult hozzá. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szakmai támogatása mellett a Gazdasági Versenyhivatal 2023. július 1-jén elindította az árfigyelő rendszert, amely már több mint 4 hónapja támogatja a háború, a szankciók és a multik árspekulációja miatt megemelkedett infláció letörését.

Az online platform az árak összehasonlíthatóságán keresztül támogatja a családok tudatosabb vásárlási döntéseit, miközben fokozza a versenyt a kiskereskedelmi üzletek között. Az eredmények egyértelműek, hiszen a kormány korábban teljesítette vállalását, és már októberre egy számjegyűre csökkentette az inflációt.”

Egy szót sem ejtettek arról, hogy

a fogyasztói árak vonatkozásában Európa-rekorderek vagyunk,

és a nem euróövezethez tartozó országokban is mindenhol lassúbb a pénzromlás sebességének üteme, mint nálunk.

Az inflációcsökkenés kormányzati „mámora” után vessünk egy pillantást az elmúlt hét megrendítő számaira:

  • 2023. november 6. Folytatódó visszaesés a lakásépítésben. 2023 I–III. negyedévében 10 808 új lakás épült, 21 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 14 894 volt, 43 százalékkal kisebb, mint 2022 azonos időszakában.
  • 2023. november 7. 2023 szeptemberében az ipari termelés volumene 7,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8 százalékkal csökkent.
  • 2023. november 8. A kiskereskedelmi forgalom volumene 7,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg az előző hónaphoz képest lényegében változatlan maradt.
  • 2023. november 13. 2023. szeptemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 9,5 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 0,4 százalékkal nőtt. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,8 százalékkal kisebb volt az augusztusinál.

Hétfőn (november 13-án) délután pötyögöm soraimat, így természetesen nem tudhatom, hogy a kedden (november 14-én) közlésre kerülő – negyedéves és háromnegyedéves – bruttó hazai termék (GDP) adatok milyen előjelűek lesznek.

Az elmúlt héten közzétett számsorok nem adnak okot túlzott derűlátásra. A kérdés egyszerű: vajon elértük-e már a gödör fenekét, vagy folytatódik a mélyrepülés?

Valódi Hírek