Ettől a padlón lesznek Lázárék: Látványos a mélyrepülés, borzalmas számokat közölt a KSH

Csökkenés csökkenés hátán.

Az idei első három negyedévben 10 808 új lakás épült,

21 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 14 894 volt, 43 százalékkal kevesebb, mint 2022 azonos időszakában – jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Budapesten 29 százalékos visszaesés történt, 3234 lakás épült. A vármegyeszékhelyeken 37, a többi városban 8,6, a községekben 8,1 százalékkal csökkent az épített lakások száma a múlt év január-szeptemberéhez képest – részletezték.

A vállalkozások által épített lakások száma 22, a természetes személyek által építtetetteké 16 százalékkal esett vissza 2022 első kilenc hónapjához mérten – tájékoztatott a KSH.

A saját használatra épített lakások aránya 38, az értékesítési célra építetteké 60 százalék volt – közölték.

Minden régióban csökkent az átadott lakások száma 2022 azonos időszakához képest:

a legnagyobb mértékben Észak-Magyarországon (63 százalék), a legkevésbé Pest régióban (1,6 százalék) – ismertette a hivatal.

Az átadott lakások számának visszaesése Közép-Magyarországon 19, a Dunántúlon 13, Alföld és Észak nagyrégióban 36 százalékos volt – fűzték hozzá.

Az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma 14 894 volt, 43 százalékkal kevesebb, mint 2022 első három negyedévében. Az új lakások 34 százalékát a fővárosban tervezik megépíteni.

Az építési kedv az összes településkategóriában csökkent.

A települési hierarchiában lefelé haladva egyre nagyobb a visszaesés: a fővárosban és a vármegyeszékhelyeken 39, a többi városban 43, a községekben 49 százalékkal kevesebb lakás építését tervezik – áll a közleményben.

Az építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma

az ország minden részén csökkent.

Regionális szinten a legnagyobb visszaesés Dél-Dunántúlon (57 százalék), ezen belül Baranya vármegyében következett be (67 százalék). A lakásépítési engedélyek száma egyaránt 50 százalékkal csökkent Pest régióban és Nyugat-Dunántúlon is – írta a KSH.

A nagyrégiók szintjén a tervezett lakások számának visszaesése Közép-Magyarországon 43, a Dunántúlon 47, Alföld és Észak nagyrégióban 31 százalékos volt. 2022 azonos időszakához képest a kiadott új építési engedélyek alapján 43 százalékkal kevesebb, összesen 6297 lakóépület építését tervezik az országban. A tervezett nem lakóépületek száma országosan 3070 volt: ez szintén elmaradt az egy évvel korábbitól – derült ki a hivatal közleményéből.

(MTI)

Valódi Hírek