Lavinát indított Gulyás Gergely – óriási botrány lehet a miniszter „elszólásából”

Súlyos dolgok derültek ki.

Gulyás Gergely egészen különös dolgokat mondott a csütörtöki kormányinfón. A miniszter azt közölte, hogy „péntek délutánra lesz meg a Központi Statisztikai Hivatal októberi inflációval kapcsolatos adata, amely várhatóan 10 százalék körül alakul”.

Ugyanakkor Gulyás mondandójával kapcsolatban akad némi probléma: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) rendszerint mindig reggel 9 órakor közli az előre meghirdetett menetrend szerint aznap esedékes jelentéseit.

Azóta Gulyás „elismerte”, hogy tévedett és „véletlenül” mondta ezt a kormányinfón. Ám az is felmerülhet, hogy a kormány esetleg visszadobta a KSH-nak az ügyet, és

újraszámolást kértek az inflációs adatról.

Mellár Tamás, a KSH korábbi elnöke, jelenlegi országgyűlési képviselő hangsúlyozta: fontos lenne, hogy ragaszkodjanak a szokásos kiadási menetrendhez, hiszen – mutatott rá – „egy statisztikai adat annyit ér, amennyire megbíznak benne”.

Felidézzük, hogy 27 év után menesztették a közelmúltban minden előzmény nélkül a statisztikai hivatal vezetőjét, különös módon éppen azután, hogy a kormány számára kényes (ám valós) GDP-adatot közöltek. Az ügy hátterében az állt, hogy kormánykörökben meglepetést váltott ki a második negyedéves GDP-adat, ugyanis a gazdasági visszaesés végét remélték a döntéshozók, ehhez képest hidegzuhanyként hatott a hivatal közlése, miszerint 2,3 százalék a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.

Gulyás Gergely a csütörtök délutáni kormányinfón közölte azt is, ő úgy prognosztizálja, 10 százalék körül alakul az októberi infláció. Ugyanakkor – hívta fel a figyelmet Mellár Tamás – a Miniszterelnökség és a minisztériumok tényleg megkapják korábban az adatokat,

de nem ennyivel.

Az aktuális adatokat a közzététel napját megelőző este, tőzsdezárás után lehet átadni, hogy ezzel is elkerüljék, hogy kiszivárogjanak az adatok. Tehát Gulyás vagy csak a „hasára ütött”, és azt remélte, hogy az előző havi 12,2 százalékos szintről csökkenni fog az infláció a 10 százalék körüli szintre, vagy pedig – és ez már aggasztóbb –

a KSH megszegte a szabályokat.

„Az ügy nagyon súlyos,

erős a gyanú, hogy a KSH folyamatosan és módszeresen ad ki statisztikai adatokat azok hivatalos megjelenése előtt bizonyos baráti köröknek, így hozva őket előnyös helyzetbe”

– hívta fel a figyelmet Mellár Tamás egy februári esettel kapcsolatban, amikor a Fidesz-közeli Makronóm Intézet napokkal a hivatalos adatok megjelenése előtt hozzájutott a február 6-ára betervezett, a tavalyi kiskereskedelmi teljesítményt összegző KSH-jelentéshez.

(hírklikk.hu nyomán)

Valódi Hírek