Gyurcsány Ferenc: Egyetlen hazafias együttműködésre van szükség a Fidesszel szemben

A DK elnöke reagált Donáth Anna kritikájára is.

Mint megírtuk, az Európai Szocialista Párt (PES) Málagában ülésező kongresszusa pénteken jelentette be a Demokratikus Koalíció felvételét teljes jogú tagjai közé. A DK egy évvel ezelőtt kezdeményezte csatlakozását Európa legnagyobb baloldali politikai szövetségébe, hogy a hazai vezető ellenzéki szerepe mellett növelni tudja az európai befolyását is. Gyurcsány Ferenc pártelnök ebből az apropóból adott interjút az atv.hu-nak.

A DK elnöke elmondta, 2010 után a Fidesz politikája nem hagyott más lehetőséget, „mint hogy azt a kérdést tegyük fel: »ők vagy mi?«„.

„Meddig engedjük, hogy egy önkény felé menjen a rendszer, vagy mennyire szövetkeznek vele szemben a demokraták? A Demokratikus Koalíció eredetileg ennek a szövetkezésnek a reménybeli terepeként jött létre. Ma már mindenki látja, hogy színes a tábor és sok a zászló, miközben valójában

egyetlen demokratikus koalícióra, egy hazafias koalícióra van szükség a Fidesszel szemben.”

Mint mondta, 2008 után észre kellett volna venniük, hogy az a vélekedés, hogy a nagy társadalmi különbségekre épülő politikai küzdelem mögül eltűntek a klasszikus osztályellentétre utaló elemek, egyszerűen nem igaz. Sőt, ellenkezőleg, megerősödtek. Hozzátette: kasztosodás van a nyugati társadalmakban is, adott vagyoni helyzetben, adott társadalmi státuszban lévő emberek egymás társaságát keresik, egymás között házasodnak, egyre szűkebb körből választják a társadalmi kapcsolataikat.

„A legijesztőbb persze a vagyoni és jövedelmi különbségek drámai megnövekedése”

– hívta fel a figyelmet.

A közelgő EP-választással kapcsolatban elmondta: ennek logikája egy tisztán listás logika, „tehát alapértelmezetten önállóan illik indulni rajta”. Szerinte magyarázattal nem azok tartoznak, akik egyedül akarnak indulni, hanem azok, akik nem. Azok nem akarnak egyedül indulni, akikben dolgozik a félelem, hogy nem érik el a küszöböt. Ha erre a félelemre ők úgy reagálnak, hogy valakivel együtt akarnak indulni, az észszerű és legitim reakció – mondta Gyurcsány Ferenc.

„Távol áll tőlem, hogy ezért kigúnyoljak bárkit. Voltunk mi is kis párt. Mivel a két legnagyobb ellenzéki tömörülés világossá tette – szerintem nagyon helyesen – hogy egyedül fognak indulni, ez a kérdés nagyjából eldőlt. Hogy a kisebbek között létrejön-e valamiféle együttműködés, azt nem tudom, de ezzel nekünk nincs is dolgunk”

– tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy Ungár Péter jelezte, Magyarországnak hasznos lenne egy koalíciós kormányzás, Gyurcsány Ferenc kifejtette:

„Ungár Péter arról beszélt, hogy Magyarországnak jót tenne egy koalíciós kormányzás, és ő el tudna fogadni a saját pártja számára egy olyan koalíciós helyzetet, mint amilyen annak idején az SZDSZ-é volt az MSZP mellett. Szó nincs arról, hogy az LMP ideológiailag az SZDSZ örököse lenne.

Egy a tábor, sok a sátor, ha szabad így fogalmaznom. Magyarul: kisebb esélyt látok ma egy egységes Demokrata Párt kialakulására, mint egy sokszínű pártszövetségére”.

Donáth Anna kritikájára reagálva közölte: értesült „elég karakteres megjegyzéséről”, amely arra vonatkozott, hogy a kis pártoknak le kell vonniuk a következtetést 2024 után a 2024-es eredményekből. Szerinte nem szabad lebecsülni az úgynevezett „kicsik” erejét. 2002-ben és 2006-ban egy-két százaléknyi különbség évekre eldöntötte Magyarország sorsát.

Meg kell becsülni az egy százalékokat. A kis különbségek döntőek lehetnek

– mutatott rá.

Kapcsolódó:

FRISS: Teljes jogú taggá választotta a DK-t az Európai Szocialisták Pártja (+videó)

 

Valódi Hírek