Rendkívüli: Kicsavarhatják Orbán Viktor kezéből a hatalmat az EU-ban

Hatalmas pácba kerülhet a kormányfő.

A Bloomberg információi szerint megkerülné Magyarországot az Európai Unió, ha Orbán Viktor vétóval fenyegetné az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatást.

A döntéssel kapcsolatos tárgyalásokat ismerő források közölték: az unió tagállamai „nemzeti garanciákat” nyújtanának, hogy biztosítják a piaci finanszírozást. A tervezet ugyan még eléggé homályos, bővebb részleteket nem is osztottak meg róla a nyilvánossággal. Ugyanakkor az EU lépése azt is eredményezheti, hogy

az érintett országok saját zsebből, nem pedig az uniós költségvetésből támogatnák Ukrajnát.

Mindez akkor lépne érvénybe, ha a magyar nemzetvezető valóban úgy dönt, hogy megvétózza az uniós költségvetést.

A hírügynökség beszámolójában jelezte,

több EU-tagország is támogatja a javaslatot.

Viszont arra is felhívták a figyelmet, hogy mindezen változtathat, ha például több másik EU-tagország nem fogadja el a javaslatot.

A Bloomberg beszámolójában Kreml-barátnak titulálják Orbánt, és felidézték a kijelentését, amely szerint „a megszálló orosz erőkkel szemben

az ukrán ellentámadás kudarcra van ítélve”.

Több tagállam is határozottan jelezte, hogy rendkívül bosszantó a magyar kormányfő álláspontja. Emellett természetesen Ukrajna sem nézi túl jó szemmel, ha egy szomszédos ország miniszterelnöke ilyen kijelentéseket tesz. Ráadásul kizárólag Orbánék akadályozzák a háború sújtotta ország megsegítését.

Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa korábban határozottan kijelentette:

Orbán Viktor nem zsarolhatja meg az EU-t ebben az ügyben sem.

(bloomberg.com / népszava.hu nyomán)

Valódi Hírek