Mit tettek Pintérék? A tanárhiány miatt kilátástalan helyzetbe kerülhetnek az iskolák

Nem vonzó a tanári pálya.

Mintegy 1500 pedagógus dolgozhat úgy a hazai oktatási-nevelési intézményekben, hogy nincs diplomája – írta meg a Népszava a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Rétvári Bence válasza alapján, amelyet az LMP országgyűlési képviselője, Kanász-Nagy Máté írásbeli kérdésére adott.

A jelenlegi tanévben a pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak egy százaléka olyan pedagógus, aki nem rendelkezik felsőfokú szintű végzettséggel. A Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adatai szerint a 2022/2023-as tanévben 147,2 ezer volt a főállású pedagógusok száma, ennek az egy százaléka 1472.

„A rendszerváltás óta sosem voltak ennyien,

akik diploma nélkül pedagógusokként dolgozhattak oktatási-nevelési intézményekben”

– nyilatkozta a lapnak a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás.

Bár ilyenre hivatalosan nincs lehetőség, a végzős tanárszakos hallgatók szakmai gyakorlatát sok helyen konkrét tanításként használják, semmilyen felügyelet nincs, a hallgatók szépen be vannak lökve az osztályterembe, hogy tartsák meg az órákat a hiányzó vagy agyonterhelt kollégák helyett – mondta el Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, aki tud olyan hallgatóról is, akit arra kértek, hogy a gyakorlati idő lejárta után is folytassa a tanítást az iskolában, egyetemi tanulmányai mellett.

A kormány válasza erre az, hogy legalizálja a kényszermegoldást, hisz a 2024. január 1-jétől az új pedagógustörvény (státusztörvény) már hivatalosan is lehetővé teszi ezt.

Ugyanakkor nemcsak végzős, hanem alsóbb évfolyamos, köztük elsőéves egyetemistákat is beosztottak már több esetben iskolai munkára, napköziztetés, felügyelet mellett helyettesítő órák megtartására is.

A DK parlamenti képviselője, Barkóczi Balázs szintén a Belügyminisztériumnál érdeklődött arról, ezt melyik jogszabály teszi lehetővé, de konkrét választ nem kapott, Rétvári Bence államtitkár csak a már említett, végzős tanárhallgatókra vonatkozó törvényi előírásokat sorolta fel. Nagy Erzsébet szerint azért, mert nincs semmilyen jogszabály az alsóbb évfolyamos egyetemisták alkalmazására.

„Ez jogellenes, de sokszor nincs más. Az iskolák úgy vannak vele, még ez is jobb, mint a semmi, vagy mint hogy

megint Marikát, a takarítónőt küldjék be fizikaórát tartani”

– fogalmazott az érdekvédő.

Valódi Hírek