Mi történik? Lázár János az éjjel stikában bevezette 2023 legnagyobb megszorítását

Súlyos döntést hozott a kormány.

Friss rendelet jelent meg a minap a Magyar Közlönyben, amely a Modern Városok Programot gyökeresen érinti.

Mint írták, a szomszédos fegyveres konfliktusra, a „humanitárius katasztrófára”, továbbá a veszélyhelyzetre tekintettel a szóban forgó rendelet hatálybalépésétől számított 23. napon, azaz kevesebb mint egy hónapon belül megszűnik több, a program keretében létrejövő projektek előkészítésére vagy megvalósítására irányuló hazai forrásból biztosított támogatási jogviszony.

Megjegyezték, a kedvezményezetteknek 30 napjuk van arra, hogy elszámoljanak egymással.

Lázár János építési és közlekedési miniszter a Mandinernek már tavasszal beszélt arról, hogy véget ér a program, amelyet

még 2015-ben indított a kormány azzal a céllal, hogy a vidéki városokat fejlessze.

A Modern Városok Programról korábban többször írtuk. 2020-ban például egy kormányhatározatból derült ki, hogy milliárdokért újul meg a diósgyőri vár, de hírt adtuk Békéscsabáról is, ahol szintén óriási összegért fejlesztették az úthálózatot.

A friss Magyar Közlönyben azt is részletezték, hogy „2022 óta (…) gyökeresen megváltozott a gazdasági és politikai környezet, minderre tekintettel most nemcsak lehetséges, de szükséges is mérleget vonni, illetve jelen formájában lezárni a Programot”.

Emellett Lázár János tárcavezetőt bízták meg azzal, hogy a program keretében megkötött megállapodásokat vizsgálja felül, tekintse át az együttműködési megállapodások végrehajtásának helyzetét, majd az áttekintés alapján osztályozza a megállapodásokban nevesített egyes projekteket.

Valódi Hírek